Bulgaria va ramane printre tarile cele mai sarace din Europa si dupa ce va intra in UE, in ciuda succeselor relative obtinute in sectorul economic, releva o analiza realizata in luna iulie de Fondul Monetar International (FMI), informeaza Rompres. Concluziile analizei nu sunt surprinzatoare, dar ele arata inca o data problemele cu care se confrunta Bulgaria in apropierea datei aderarii sale la UE.

Principalele probleme din cadrul acestei analize se refera la deficitul din contul curent si la perspectivele pe care le are Bulgaria dupa aderarea sa. In opinia analistilor FMI, tema centrala care este legata de aderare este armonizarea veniturilor si a nivelului de trai din Bulgaria la cel al celorlalte state membre ale UE.

Autorii documentului au pus accentul pe deficitul contului curent, indicator pe care FMI il urmareste cu o foarte mare atentie, deorece il considera un factor de risc economic. In analiza se arata ca deficitul a suferit un "salt", in luna aprilie ajungand la 14,6% din PIB. Un asemenea deficit este considerat ca fiind destul de mare si, in mod traditional, FMI asteapta o schimbare semnificativa in politica economica a tarii afectate de aceasta problema, pentru a se corecta astfel dezechilibrul inregistrat. In cazul Bulgariei, analiza arata ca, in pofida semnalelor ingrijoratoare, deficitul ridicat nu va duce neaparat la o criza financiar-economica, dupa cum au prevazut multi specialisti internationali.

In acelasi timp, insa, autorii analizei subliniaza ca deficitul in combinatie cu datoria externa, care este destul de ridicata, face ca Bulgaria sa fie mult mai vulnerabila fata de riscurile economice externe. Datoriile se pot micsora numai printr-o politica extrem de coerenta si prin crearea si mentinerea unei rezerve financiare mari. Specialistii gasesc ca o parte dintre motivele deficitului ridicat sunt reprezentate si de procesul aderarii la UE precum si a necesitatii ca Bulgaria sa ajunga la nivelul unor economii mult mai avansate.

Bulgaria va ajunge din urma Europa Occidentala in zeci de ani

In opinia FMI, insa, sansele Bulgariei, pentru a se dezvolta si a ajunge la standardele de viata si la nivelul veniturilor pe cap de locuitor ca in tarile cele mai avansate din UE, par a fi destul de slabe. Specialistii FMI spun ca, inainte de toate, Bulgaria trebuie sa ajunga din urma economiile mult mai avansate din Europa, pornind de la nivelul scazut al veniturilor de care dispune. Cu toate succesele economice obtinute in ultimii zece ani, expertii sustin ca Bulgaria ramane printre cele mai sarace state din Europa de Est, respectiv din Europa.

Procesul ajungerii din urma a tarilor europene avansate va fi destul de incetinit si ingreunat de factori precum scaderea brusca a populatie apte de munca. In numai cativa ani, numarul populatiei apte de munca a scazut cu 20 de procente. Pentru Bulgaria vor fi necesari zeci de ani pentru a atinge nivelul mediu al standardului de viata pe care Europa de Vest il are in momentul de fata. Intr-o situatie asemanatoare se afla si Romania, in timp ce tarile baltice si Slovenia sunt mult mai avansate in ceea ce priveste nivelul de trai.

In opinia analistilor, aderarea la UE si introducerea monedei euro nu va rezolva problemele Bulgariei, in pofida unei eventuale afluente de mijloace financiare masive care vor veni prin intermediul fondurilor europene. Asimilarea acestor sume va depinde de o serie de factori, inclusiv de confinantare, ceea ce inseamna ca, in cazul in care proiectele nu sunt foarte bine argumentate, banii pur si simplu nu vor veni.

In opina FMI, visteria Bulgariei, dupa aderare, va pierde venituri si din cauza renuntarii la TVA si la impozitul vamal. FMI sfatuieste Bulgaria ca in acest caz sa caute masuri suplimentare de echilibrare bugetara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.