Executarea cu sange rece a unui ranit irakian de catre un militar american naste un nou scandal de proportii in Armata Statelor Unite. Informatii nou dezvaluite indica aspecte extrem de grave ale acestui incident petrecut marti la Fallujah: exista posibilitatea ca mai multi insurgenti raniti sa fi fost lichidati alaturi de muribundul a carui executie sumara a fost prezentata de televiziunile internationale. De asemenea, exista informatii potrivit carora militarul american care l-a lichidat pe irakian ar fi actionat la sugestia sau la ordinul superiorilor sai militari, ipoteza care inculpa conducerea Armatei americane.

Desi imaginile video care il prezentau pe militarul american cum il impusca de la doi metri pe ranitul irakian par sa demonstreze ca incidentul a fost un asasinat, trebuie remarcat ca in "gherila urbana" folosita de insurgentii din Fallujah exista tactica de a te preface ranit/mort pentru a putea ataca mai usor inamicul. Pana in prezent insa, ancheta interna demarata in cadrul Armatei americane in urma acestui incident nu a dezvaluit daca irakianul era o amenintare directa fata de militarul american. Un alt aspect demn de luat in calcul in acest caz este ca executarea irakianului a avut loc dupa ce militarii americani au fost confruntati mai mult de o saptamana cu gherila urbana din Fallujah. De altfel, este de remarcat ca numerosi militari americani din Irak, care nu au legaturi cu acest incident, au luat ieri partea camaradului lor din US Army, declarand fara emotii ca ar fi procedat la fel si l-ar fi lichidat pe irakianul ranit.

Organizatiile internationale de protectie a drepturilor omului au "sarit in aer" in urma lichidarii cu sange rece a irakianului ranit. Cea mai respectata astfel de organizatie, Amnesty International, a catalogat ieri astfel de incidente drept "crime de razboi", si a cerut Armatei SUA sa-si struneasca militarii in relatiile acestora cu insurgentii irakieni dezarmati si raniti. Pe de alta parte, Amnesty catalogheaza tacticile dure de rezistenta ale insurgentilor irakieni - cum ar fi minarea cadavrelor - tot "crime de razboi".

Mai multe executii sumare la Fallujah

Conducerea Armatei Statelor Unite ancheteaza, in prezent, posibilitatea ca mai multi irakieni raniti sa fi fost lichidati in acelasi incident in care un militar american a executat marti un irakian ranit, transmite CNN. In imaginile video filmate de un reporter "incastrat" intr-un contingent american care securiza o moschee din Fallujah, mai multi militari americani trec pe langa cinci irakieni raniti intinsi pe podea si care asteapta ingrijiri medicale. La un moment dat, unul din militarii SUA indreapta arma catre unul din raniti - cel aflat in cadrul cel mai indepartat al imaginii si al carui corp este greu de distins pe camera - si il impusca mortal in cap. Cei cinci irakieni intinsi in moschee au fost raniti cu cel putin o zi inainte, in timpul inclestarilor violente din Fallujah. Dupa ce au primit ajutorul medical de urgenta, ranitii asteptau sa fie ridicati de medici, moment in care militarii americani au intrat in moschee, verificand daca exista agresori in cladire. La cateva momente a avut loc executarea unuia dintre raniti, filmata si prezentata ulterior de televiziuni. Raportul CNN mentioneaza insa ca cei cinci raniti irakieni pareau sa fi suferit rani "proaspete" chiar inainte de incidentul filmat pe camera. Mai mult decat atat, CNN mentioneaza ca exista posibilitatea ca patru din cei cinci irakieni sa fi decedat dupa "vizita" militarilor americani, desi pe camera este inregistrata uciderea a numai unul din ranitii irakieni. Postul american precizeaza ca a obtinut aceste informatii de la un inalt oficial american de la Pentagon, care si-a pastrat anonimatul. Responsabilul american a precizat ca in prezent exista o investigatie asupra celor patru decese si asupra implicarii precise a puscasilor marini americani in incident.

Mai mult decat atat, CNN sugereaza ca exista posibilitatea ca militarul american care l-a ucis pe ranitul irakian sa fi actionat incurajat sau la sugestia unui superior direct din cadrul Armatei SUA. Astfel, inainte ca puscasii marini sa intre in moschee, un locotenent al Armatei americane (nu se cunoaste daca acesta era comandantul direct al militarilor americani in cauza) a fost informat ca in cladire se afla mai multe persoane. "I-ati impuscat?", a intrebat locotenentul. "Am receptionat, domnule", a raspuns unul din puscasii marini. "Erau inarmati?", a intrebat ulterior locotenentul, la care puscasul marin a ridicat din umeri... Nu este clar insa daca acest dialog a avut loc inainte sau dupa ce militarul american l-a impuscat pe irakianul ranit.

"Doua gloante in cap. Nimic rau."

La scurt timp dupa uciderea irakianului ranit, militarii americani s-au grabit sa aminteasca faptul ca in timp de razboi, si mai ales in cadrul "gherilei urbane", inamicul se poate preface ranit sau mort pentru a ataca mortal adversarul, beneficiind de elementul-surpriza. Pana in prezent, ancheta interna lansata in acest incident nu a precizat daca irakianul omorat a reprezentat un pericol direct fata de militarul american care a tras. Generalul de brigada american James Marks a declarat ieri ca incidentul de la Fallujah trebuie analizat in contextul modului de desfasurare a ofensivei de la Fallujah. "Un camarad de-al nostru a fost ucis cu o zi inainte intr-un incident similar, cand un insurgent care se prefacea mort era de fapt plin cu mine, iar (in urma exploziei auto-declansate, n.red.) un puscas marin a murit si multi altii au fost raniti", a declarat generalul James Marks.

De remarcat faptul ca inainte sa traga asupra irakianului ranit, agresorul remarca: "Nenorocitul face pe mortul". Imediat, militarul l-a lichidat pe irakian, dupa care a afirmat: "Ei bine, acum e mort!".

Totusi, Steve Crawshaw, directorul sucursalei din Londra a celei mai importante organizatii americane de protectie a drepturilor omului - Human Rights Watch, a apreciat ca limbajul folosit de militarii americani in moschee, ca si asa-numitul "limbaj al corpului", demonstreaza ca puscasii marini nu se simteau in pericol. "Orice soldat de pe campul de lupta stie un lucru esential din conduita militara: daca ai langa tine un ranit care nu reprezinta o amenintare, e absolut interzis sa ranesti sau sa ucizi acea persoana. E un lucru esential in legislatia internationala a incheiat reprezentantul Human Rights Watch.

Numerosi militari americani din Irak s-au declarat solidari cu camaradul lor care a tras asupra irakianului ranit. Puscasii marini din Fallujah intervievati ieri de Reuters au afirmat ca militarul care a tras se afla in conditii de lupta imprevizibile si sub mult stres de razboi. "Eu pot sa inteleg de ce a facut-o. Probabil ca a fost urmarit de foc inamic de mai multe zile in Fallujah. Ar trebui sa existe o investigatie, dar ar trebui sa fie luate in seama toate circumstantele", a declarat caporalul Christopher Hanson. Un alt militar american din Fallujah a declarat ca ar fi facut absolut exact acelasi lucru ca si puscasul marin care a tras asupra irakianului. "Si eu l-as fi impuscat pe insurgent. Doua gloante in cap. Nu poti sa ai incredere in acesti oameni. Nu ar trebui sa existe o ancheta. Nu a facut nimic rau", a declarat sergentul Nicholas Graham, citat ieri de Reuters.

Amnesty International e categorica

Cea mai prestigioasa organizatie din lume de aparare a drepturilor omului, Amnesty International, a reactionat foarte ferm fata de executarea irakianului ranit la Fallujah, catalogand astfel de incidente drept "crime de razboi". "Militarii americani si irakieni trebuie sa primeasca ordine clare privind tratamentul normal al insurgentilor neinarmati si raniti. Fortele SUA si irakiene trebuie sa precizeze limpede ca sub legislatia internationala ele au obligatia de a proteja si acorda asistenta medicala necesara insurgentilor raniti care nu mai reprezinta o amenintare", se mentioneaza intr-un comunicat dat publicitatii ieri de Amnesty International. "Impuscarea voluntara a luptatorilor neinarmati si raniti care nu mai constituie o amenintare imediata este o crima de razboi, potrivit legislatiei internationale, iar autoritatile SUA au obligatia sa cerceteze toate rapoartele de acest tip si sa ii aduca pe vinovatii de aceste crime in fata Justitiei", considera Amnesty International.

Organizatia internationala solicita in continuare Statelor Unite sa asigure asistenta medicala pentru toti ranitii (civili si insurgenti) aflati in situatie disperata la Fallujah, amintind despre situatia umanitara drastica in care se afla orasul, care a fost asediat de Armata SUA timp de peste o saptamana. "Acolo nu exista apa curenta, electricitate, evacuare organizata a ranitilor, acces la asistenta medicala", dezvaluie sursa citata.

Amnesty International nu uita sa critice si abuzurile comise de insurgentii irakieni, catalogate tot "crime de razboi": "Comandantii si luptatorii din grupurile armate de la Fallujah au si ei obligatia de a respecta regulile fundamentale ale legislatiei internationale. Acte cum ar fi minarea cadavrelor reprezinta de asemenea crime de razboi", considera Amnesty International.

Conduita militara sau legea junglei?

Aproape in totalitate, presa irakiana de ieri a criticat dur actiunea militarului american. Editorul ziarului irakian New Sabah, Ismael Zayer, a notat: "O data ce accepti regulile junglei, atunci trebuie sa fii pregatit si sa ai grija, pentru ca in jungla exista bestii pe care nu le poti anticipa."

Toti irakienii din Bagdad intervievati ieri de postul CBS cu privire la acest subiect au criticat actiunea militarului american, iar majoritatea s-au declarat sceptici cu privire la posibilitatea ca puscasul marin sa fie pedepsit pentru acest incident. "Ei vor spune si vor face aceleasi lucruri ca si in cazul soldatilor care au comis abuzurile impotriva irakienilor de la inchisoarea Abu Ghraib, militari care sunt inca liberi, desi au distrus vietile altor oameni", a comentat Maysoun Hirmiz, un comerciant crestin din Bagdad.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.