BIZAR. Unele tari ar face orice ca sa atraga turisti. Letonia, de exemplu, are foarte multe de oferit: plaje de vis, monumente arhitecturale, peisaje idilice si mancaruri delicioase. Cu toate acestea, turistii straini stau la coada la inchisoare pentru a-si face o idee despre cosmarul pe care l-au trait cei pe care KGB-ul ii considera tradatori.

Inchisoarea a fost construita in 1905 si in spatele zidurilor groase erau tinuti initial soldatii care se ridicau impotriva tarului. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, nazistii ii incarcerau aici pe dezertori, disidenti si prizonieri. Iar sovieticii, care au ocupat statul baltic timp de cinci decenii, au folosit inchisoarea pentru oponentii regimului comunist si pentru cei care nu respectau restrictiile de ordin militar. Astazi, turistii cu nervii tari vin sa petreaca in captivitate momente de neuitat. "Pentru cine este aceasta inchisoare?", a tunat vocea administratorului Einars Meiris.

"Pentru spionii capitalisti care incearca sa afle informatii despre noi. Aici vom afla toate datele de care avem nevoie despre "inamic" si state ca Germania de Vest, Franta si, desigur, Statele Unite ale Americii, cel mai mare dusman al nostru", a raspuns acesta, in fata "prizonierilor", 15 studenti letoni, profesorul lor si patru turisti americani. "Nu va fi greu. Va vom arunca pe toti in celula, va vom tine pe intuneric timp de 24 de ore si veti incepe sa cedati. Daca nu functioneaza, incercam ceva exercitii, sa spunem doua zile fara somn", a adaugat el. Pentru cateva momente, cei 20 s-au gandit ca s-ar putea sa fie adevarat. Sunt prizonierii KGB si nu mai au nicio scapare.
Scenariul functioneaza de minune si turistii se inghesuie sa intre la "racoare" in schimbul a 6 dolari. Au parte de un tratament dur: spala podele, stau in arest in celule minuscule, in picioare, povesteste americanul Brandon Fowler. Nu i s-a parut insuportabil , avand in vedere ca pe vremea nazistilor si a sovieticilor, intr-o celula de patru metri patrati intrau 34 de oameni. "Inchisoarea aminteste de o perioada trista a istoriei noastre", spune Meiris. "Strainii vin aici pentru a intelege cum era Letonia sub ocupatie sovietica, letonii, pentru a-si aminti acele zile negre", explica el, insistand asupra ideii ca tinerii trebuie sa afle cum era Letonia inainte de eliberare si ca a existat un monstru, Uniunea Sovietica.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.