Telefonia mobila, folosita in Irak in scopuri dintre cele mai diverse, ajuta printre altele populatia sa faca fata violentelor si pericolelor zilnice, satirizind si abordind cu umor negru realitatile vietii cotidiene, se spune intr-un articol publicat de New York Times. Unul dintre mesajele cele mai populare care circula la ora actuala in Irak, prin intermediul telefoanelor mobile, infatiseaza un schelet care spune: "Apel esuat. Persoana contactata ori a fost victima unei bombe, ori a fost rapita". Multe alte asemenea texte sau imagini satirizeaza eforturile zadarnice de reconstructie, vio-lentele din tara, militarii americani, pe fostul presedinte Saddam Hussein sau pe cel actual, Jalal Talabani, ca si episoadele singeroase ale executiilor realizate de insurgenti.

Intr-o scurta filmare, un islamist decapiteaza un peste, strigind: "Allah este mare!". In alta, un insurgent inalt, bine facut dar extrem de nepriceput, incearca zadarnic sa decapiteze o victima cu ajutorul unui cutit tocit. O caricatura referitoare la penuria de electricitate sau benzina din Bagdad infatiseaza doi stilpi de inalta tensiune care invirtesc un fir ca pe o coarda, in timp ce un al treilea stilp sare coarda. Intr-o alta scurta filmare, un tinar irakian cu barba danseaza frenetic pe muzica araba, fericit ca a reusit sa umple o butelie cu gaz, pe care o ridica deasupra capului ca pe un trofeu si o saruta.

Afacerile din domeniul telefoniei mobile sint infloritoare in Irak, unde numarul utilizatorilor a ajuns la 7,1 milioane. Telefoanele mobile sint insa folosite in scopuri dintre cele mai diverse. Insurgentii le utilizeaza pentru a comunica intre ei si a detona bombe, in timp ce civilii de orice confesiune isi anunta prin intermediul lor familiile ramase acasa ca inca mai sint in viata. Pentru membrii organizatiilor pentru drepturile omului, ele reprezinta, in schimb, un factor de stres suplimentar, intrucit acestia primesc deseori fotografii cu persoane torturate sau ucise de escadroanele mortii, multe dintre ele realizate cu ajutorul telefoanelor mobile ale martorilor sau rudelor victimelor.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.