Dupa o luna iulie relativ calma, sezonul incendiilor a revenit in forta in Spania si Portugalia, provocand trei morti, dar fara a atinge amploarea dezastrului din anul 2005.

Aproape o suta de focare, dintre care jumatate necontrolate, se inregistrau ieri in nord-vestul Spaniei, in Catalonia si in Portugalia, dupa un prim weekend de august devastator, care a transformat in scrum cateva mii de hectare. In Spania, care traverseaza al treilea an consecutiv de seceta, autoritatile par sa privilegieze varianta piromanilor ca fiind la originea celor mai multor dintre incendiile de paduri. In Galitia, focul a luat deja trei vieti. Doua cadavre au fost descoperite intr-o masina carbonizata. Un batran de 76 de ani a decedat in noaptea de duminica spre luni, dupa ce a participat la operatiunile de stingere a focului, ajuns pana la portile orasului.

"Nu exista nici o indoiala ca incendiile au fost provocate in mod premeditat, de o mana criminala. Este vorba de persoane care actioneaza impotriva patrimoniului si a bunurilor comune", a estimat presedintele regiunii, Emilio Perez Turino. "Mai mult focuri care izbucnesc in acelasi moment in aceeasi regiune nu pot fi spontane", a aratat, la randul lui, purtatorul de cuvant al guvernului local, care s-a declarat gata sa "duca o batalie fara odihna" impotriva a ceea ce el a calificat "terorismul focului". In Catalonia, unde incendiile fac ravagii incepand de vineri, circulatia intre Franta si Spania a fost temporar suspendata duminica seara. Traficul a fost reluat ieri dimineata, cand s-au intors la casele lor si cele 350 de persoane evacuate din zonele cele mai expuse.

In Catalonia, focul a mistuit 400 de hectare de vegetatie. Atat in Portugalia, cat si in Spania, a fost organizat un dispozitiv exceptional de prevenire a incendiilor. Ambele tari se afla in stare maxima de alerta. Totusi, cu toate masurile adoptate, in zonele afectate starea de tensiune la nivelul populatiei, ramane la cote extrem de ridicate. Focul apare brusc, in locuri neasteptate. Multe sunt foarte aproape de casele oamenilor. Iar temperaturile se incapataneaza sa ramana ridicate. Peste 40 de grade Celsius.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.