Traian Basescu a dat asigurari ca Romania nu isi va retrage trupele din Irak. In schimb, presedintele SUA a confirmat un deziderat mai vechi al lui Basescu. Si anume, ca tara noastra are un rol "vital" in zona Marii Negre si a Balcanilor. Conferinta de presa ce a urmat intrevederii celor doi sefi de stat s-a dorit a fi un semnal clar ca SUA doresc ca Romania sa mentina trupe in Irak si Afganistan. Ca si la vizita de anul trecut, George Bush a spus ca cele doua state sunt prietene si aliate.

Ramanem in Irak

"Eu si presedintele suntem prieteni, Romania si SUA sunt prieteni si aliati si am avut discutii foarte ample despre mai multe subiecte. Vrem sa lucram cu prietenii si cu aliatii nostri", a declarat presedintele SUA. In contextul in care romanii vorbesc tot mai mult de necesitatea retragerii trupelor, George Bush a multumit poporului roman pentru sprijinul acordat in consolidarea democratiilor din Irak si Afganistan, aratand ca, la randul sau, poporul irakian este recunoscator tarii noastre.

Incurajat de aceste afirmatii, Traian Basescu a declarat ca intalnirea cu presedintele Bush a fost una "speciala": "Am ajuns la concluzia ca ambele parti si-au indeplinit obligatiile. Romania va continua sa ramana un aliat al SUA in sustinerea democratiei in Irak si Afganistan, a regimurilor democratice din aceste tari si libertatea in zona", a spus seful statului roman.

Inaintea plecarii in SUA, el a declarat ca retragerea trupelor ar insemna sa-si lase aliatii fara suport si nerespectarea angajamentelor.

Bush: Romania are de jucat un rol vital in regiunea Marii Negre si Balcani

Unul dintre subiectele preferate ale presedintelui Basescu este cel legat de rolul pe care Romania il are in zona Marii Negre si a Balcanilor. Coincidenta sau nu, o intrebare venita din partea ziaristilor romani i-a dat prilejul liderului american sa afirme ca tara noastra are un rol vital in aceasta zona.

Intrebat daca in strategia americana de politica externa Romania mai are si alt rol in afara cooperarii din Irak si Afganistan, presedintele Bush a declarat: "Cu siguranta. Am petrecut foarte mult timp ascultand sfaturile prietenului meu in legatura cu regiunea Marii Negre. Vom discuta probleme specifice legate de Balcanii de Vest si rolul Romaniei in regiune este unul vital. Ascult foarte atent sfaturile presedintelui Basescu pentru ca este o zona unde democratiile sunt in dezvoltare, este o zona unde au fost conflicte istorice si trebuie sa fim foarte atenti".

Nu a fost uitat nici subiectul Republica Moldova

"Am analizat situatia Moldovei si necesitatea ca teritoriul Republicii Moldova sa nu fie afectat de nimeni", a mai spus Traian Basescu. In context, presedintele Bush a precizat ca Statele Unite sustin integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Subiectul este unul controversat, in conditiile in care relatiile romano-moldovene sunt destul de incordate, iar presedintele Voronin a spus in repetate randuri ca Moldova este stat independent si nu accepta ca cineva din afara sa se amestece in politica sa interna.

Problema asistentei financiare si a logisticii

In cadrul intrevederii avute cu secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, presedintele Traian Basescu i-a solicitat majorarea cu 50% a asistentei financiare americane pentru Armata Romana, in conditiile in care partea americana avea in vedere o crestere cu 20%. El nu a precizat insa daca solicitarea Bucurestiului a fost agreata de partea americana, rezumandu-se la a spune ca nu a fost incheiata nicio intelegere scrisa in timpul intrevederii avute cu Donald Rumsfeld.

De asemenea, Basescu a cerut Pentagonului "rezolvarea imediata" a asigurarii logisticii pentru trupele romanesti din Irak. Presedintele a precizat ca, pana acum, partea logistica (constand in hrana, combustibil si, uneori, asistenta medicala de dimensiuni mai mari) era asigurata de trupele italiene. Iar de acum responsabilitatea ar reveni partii americane sau celei britanice.

Basescu: Pe americani nu-i intereseaza Hayssam

In contextul in care un punct esential pe agenda discutiilor a fost legat de lupta impotriva terorismului, era de asteptat ca problemele din Romania, privind disparitia lui Hayssam si demisia sefilor SRI si SIE, sa fie cel putin amintite. Potrivit presedintelui Traian Basescu, aceste subiecte nu au fost abordate cu secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld.

"Americanii la nivel inalt nu sunt ridicoli", a raspuns seful statului roman, intrebat fiind daca oficialii americani au adus in discutie aceste subiecte.

El a precizat ca problemele respective sunt importante pentru Romania, insa nu si pentru SUA, in cazul careia imigratia se ridica la nivelul a zeci de milioane de persoane si in care "teroristii intra si pun bombe".
In urma cu cateva zile, Agentia France Presse atragea atentia ca sejurul lui Traian Basescu in SUA "risca sa fie perturbat de intrebari stanjenitoare referitoare la scandalul generat la Bucuresti de fuga unui sirian acuzat de terorism".

Niciun cuvant despre coruptie

Comparativ cu vizita de anul trecut, se poate observa ca subiectele abordate de cei doi sefi de stat au fost aproape neschimbate. A lipsit insa subiectul privind coruptia din Romania. "I-am spus presedintelui ca sunt foarte impresionat de campania sa privind combaterea coruptiei in Romania - un angajament hotarat, puternic. El crede in transparenta si suprematia legii", declara in martie 2005 George Bush. Acum insa acest subiect a fost omis.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.