Au trecut 70 de ani de la razboiul civil din Spania care a dus la cele patru decenii de dictatura sub generalul Franco. Aniversarea are loc intr-un moment in care guvernul spaniol se pregateste sa adopte o lege de reabilitare a victimelor regimului lui Franco.

Desi au trecut 7 decenii de-atunci, spaniolii sunt inca extrem de divizati in legatura cu cauzele conflictului si cu modalitatea de a face fata consecintelor razboiului civil.

Istoricii considera cei trei ani de lupte care au inceput pe 18 iulie 1936, ca pe o repetitie generala a celui de-al doilea razboi mondial. Nazistii germani i-au ajutat pe generalii spanioli sa-si atace propriul guvern, in vreme ce Rusia sovietica a sarit in ajutorul administratiei spaniole alese in mod democratic.

Mii de voluntari straini au luptat de ambele parti. Pentru armata spaniola, sprijinita de fortele politice conservatoare si de biserica romano-catolica, razboiul civil a fost o batalie anticomunista. Pentru guvernarea republicana, conflictul a fost o lupta impotriva fascismului.

Conform unui sondaj de opinie, circa cincizeci la suta dintre spanioli prefera sa nu vorbeasca despre razboi acasa, iar 35 la suta spun ca nu au invatat la scoala ce s-a petrecut in 1936. Unii istorici spun ca spaniolii sunt cuprinsi de o amnezie stranie cand vine vorba despre razboiul civil. Insa lucrurile au inceput sa se schimbe.

Pe strazile Madridului oamenii cred ca e momentul declansarii unei dezbateri serioase in legatura cu aceasta parte a propriei istorii. "Multi oameni nu stiu nici astazi ce s-a intamplat atunci, de aceea cred ca e o idee buna", spune un madrilean.

"Cred ca ar trebui o dezbatere care sa respecte toate punctele de vedere intrucat acum toti sunt tentati sa considere ca o parte era buna si alta nu", spune o femeie. Guvernul spaniol este pe cale sa adopte o lege care ar recunoaste victimele regimului franchist.
Legea ofera compensatii celor care au suferit sub dictatura si se asteapta, de asemenea, sa schimbe destinatia unuia dintre monumentele reprezentative ale dictaturii generalului Franco.

Este vorba despre Valea celor Cazuti aflata la marginea Madridului, locul uriasului mausoleu al lui Franco. Proiectul de lege aflat in discutie propune transformarea unei parti a monumentului in centru de studierea fascismului. Guvernul spaniol spune ca nu intentioneaza sa rescrie istoria sau sa caute tapi ispasitori pentru crimele trecutului, ci mai degraba o ocazie pentru multi spanioli de a afla adevarul despre istoria lor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.