Rusia a facut un prim pas catre deschiderea sectorului sau energetic pentru investitorii straini la reuniunea G8, a statelor puternic industrializate, care are loc la Sankt Petersburg.

Statele din G8 au cazut de acord ca pietele energetice trebuie sa fie deschise si transparente si ca statele care doresc pot apela la energia nucleara.
Statele Unite si Uniunea Europeana cerusera insistent Rusiei sa coopereze pe plan international in domeniul energiei, pe fondul ingrijorarilor ca Moscova ar putea folosi avantajul energetic pe care il detine ca furnizor pentru a-si impune punctul de vedere in politica externa.

Trebuie mentionat insa ca Rusia- care este un producator important de petrol si gaz- nu a ratificat Carta Energiei, un document international important.

"Rezerve suficiente si responsabile"

Carta Energiei prevede acces deschis la rezervele energetice si la infrastructura de transport.
Rusia furnizeaza un sfert din necesarul de gaze al Europei iar Uniunea Europeana face presiuni ca Moscova sa si ratifice Carta Energiei, pe care doar a semnat-o.

Intr-o declaratie comuna a liderilor G8 se subliniaza ca "energia este un instrument esential pentru imbunatatirea calitatii vietii in statele dezvoltate si in cele pe cale de dezvoltare".

"Provocarea pentru tarile noastre si pentru umanitate este sa reusim sa asiguram rezerve de energie suficiente si responsabile, luand in calcul mediul inconjurator, la preturi care sa reflecte principiile fundamentale ale pietei"- se mai spune in declaratie.
Declaratia urmeaza mai multor luni in care pretul petrolului a crescut incontinuu.

Au aparut ingrijorari si in urma scandalului gazelor dintre Rusia si Ucraina de la inceputul acestui an, cand compania ruseasca Gazprom a intrerupt furnizarea gazului catre Ucraina din cauza unei dispute privind pretul, afectand si restul Europei.
Un sondaj realizat de Serviciul Mondial BBC in 19 tari la inceputul lunii iulie a aratat ca, in medie, 45% dintre cele 20.000 de persoane intervievate au incredere in Rusia ca furnizor de energie.

Varianta nucleara

Pe acest fond, guvernul Marii Britanii a anuntat recent ca si-a dat acordul pentru construirea a 40 de centrale nucleare in tara.
Liderii G8 au declarat ca acele state care analizeaza varianta energiei nucleare sunt convinse ca dezvoltarea acestui sector va contribui la securitatea energetica globala, reducand in acelasi timp poluarea si luand astfel masuri pentru combaterea incalzirii globale.

Majoritatea statelor din G8 au luat in calcul varianta energiei nucleare dar Germania, de pilda, nu sprijina aceasta idea si intentioneaza sa renunte complet la energia nucleara in urmatorii 20 de ani.
De altfel, oficialii germani au insistat ca in declaratia comuna a G8 sa se spuna si ca "ne angajam sa reducem in continuare riscurile asociate energiei nucleare".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.