Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga a stabilit luni, 3 iulie, noi termene in disputa dintre Romania si Ucraina, privind Insula Serpilor, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Principalul organism judiciar al ONU, CIJ, a capatat un rol central in aceasta disputa in 2004, cand Romania a solicitat arbitraj international Curtii de la Haga.

Romania si Ucraina isi disputa Insula Serpilor de la incheierea tratatului de buna vecinatate si cooperare dintre cele doua tari la 2 iunie 1997. Conform anexei tratatului, Romania si Ucraina se angajau sa semneze ulterior un tratat cu privire la regimul frontierelor si un acord referitor la impartirea platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra. Desi negociaza impartirea acestor zone de mai bine de opt ani, Romania si Ucraina nu au putut ajunge la o intelegere.

Punctul critic al negocierilor este reprezentat de Insula Serpilor, pe care ucrainenii doresc sa o declare locuibila, deci apartinand categoriilor de platou continental si zona economica exclusiva, in timp ce partea romana doreste contrariul. Modul in care Insula Serpilor este clasificata afecteaza decizia in privinta drepturilor de exploatare a resurselor de care dispune teritoriul. Cele doua tari sunt interesate mai ales de resursele de petrol si gaze din subsolul Insulei Serpilor. Asigurarea resurselor de petrol si gaze devine o tema din ce in ce mai importanta pentru statele europene, in contextul in care Rusia si statele exportatoare din spatiul post-sovietic au inceput sa creasca tot mai mult preturile la aceste produse.

Conform anexei tratatului dintre Ucraina si Romania, daca cele doua tari nu pot incheia singure negocierile, va fi solicitata interventia CIJ, dar numai dupa intrarea in vigoare a tratatului privind regimul frontierelor. Acest tratat a intrat in vigoare la 27 mai 2004, iar Romania a sesizat CIJ la 26 august 2004. Dupa ce Romania a depus un memoriu propunand solutia de delimitare preferata, Ucraina a avut termen pana in mai 2006 sa prezinte un contramemoriu.

Conform procedurilor oficiale ale CIJ, Romania trebuie sa propuna o replica la pozitia initiala a Ucrainei, urmata de o duplica din partea Ucrainei. Luni, 3 iulie, Curtea a stabilit datele-limita pentru aceste proceduri, si anume 22 decembrie 2006 pentru Romania si 15 iunie 2007 pentru Ucraina. Dupa cum explica Bogdan Aurescu, consilierul Ministerului de Externe, dupa aceste faze urmeaza procedura orala cu pledoarii in fata Curtii, iar pronuntarea sentintei se poate face dupa inca aproximativ 4-6 luni. Judecarea unui caz adus in fata CIJ poate dura pana la patru ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.