Chiar si in nord, 53% dintre votanti au spus NU, ceea ce constituie o victorie pentru coalitia de stanga a lui Prodi Italienii au respins propunerile de modificare a constitutiei. Peste 61% dintre cei care au votat in referendumul desfasurat la 25-26 iunie au spus NU reformei constitutiei.

Rezultatul constituie o incurajare pentru noul premier al Italiei, Romano Prodi, care a facut o campanie impotriva unor schimbari despre care a afirmat ca ar fi adus atingere unitatii nationale, ar fi slabit institutia presedintiei si ar fi fi costat miliarde de euro.

Reformele, initiate de fostul guvern al lui Berlusconi, presupuneau sporirea puterilor premierului, a gradului de autonomie acordat regiunilor si reorganizarea legislativului.

Scopul lor declarat: sa modernizeze constitutia unei tari care se confrunta cu birocratia si instabilitatea politica.

Cei care s-au opus masurilor - premierul Prodi dar si mai multi experti constitutionali - au afirmat ca o reforma e intr-adevar necesara, dar ca formula aleasa de Berlusconi era confuza si acorda puteri prea mari executivului.

Referendumul era extrem de important pentru Silvio Berlusconi, al carui viitor ca lider al opozitiei devine acum incert.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.