Administratia Bush a reactionat cu raceala la sugestia fostului ministru al Apararii din administratia Clinton ca racheta pe care Coreea de Nord se pregateste s-o testeze ar trebui distrusa inainte de lansare.

Intre timp, Rusia, China si Coreea de Sud si-au spus si ele punctul de vedere in legatura cu presupusa intentie a Fenianului. Raspunsul administratiei Bush - foarte masurat - este un semnal ca America nu va incerca sa distruga racheta pe poligonul de lansare. Sugestia a fost facuta de fostul ministru democrat al Apararii, William Perry. Dar vice-presedintele Dick Cheney a lasat sa se inteleaga ca singura metoda abordata va fi cea a diplomatiei: "Cand lansezi rachete asupra teritoriului altei natiuni trebuie sa fii pregatit sa nu te opresti la una singura", a spus domnul Cheney. El a incercat si sa tempereze presupunerile ca racheta nord-coreana ar putea lovi teritoriul american.

Ingrijorare internationala

Intre timp, ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat pe ambasadorul Coreei de Nord pentru a da raspunsuri in legatura cu intentiile Fenianului. Intr-un comunicat, ministerul rus a precizat ca nu este de dorit nici o actiune care ar submina stabilitatea regionala, sau ar complica incercarile de a gasi o solutie a crizei provocate de programul nuclear al Coreei de Nord. Si China si-a exprimat ingrijorarea si a cerut tuturor partilor sa dea dovada de retinere. Ministrul sud corean al Apararii a declarat - pe de alta parte - ca lansarea unei rachete nord-coreene nu pare iminenta. Fenianul - la randul sau - s-a oferit sa discute cu americanii despre nelinistile acestora. Dar a avertizat ca daca Statele Unite vor continua sa trimita avioane de recunoastere deasupra teritoriului sau ar putea avea loc lupte aeriene.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.