Un test cu racheta balistica efectuat de Coreea de Nord ar fi o provocare, au declarat responsabilii Pentagonului ca reactie la intentia regimului de la Phenian de a lansa o racheta intercontinentala

Ministrul Afacerilor Externe japonez, Taro Aso a declarat ca, o cadere,"chiar accidentala" a rachetei pe teritoriul Japoniei va fi considerata "un act de agresiune". Armata americana si cea japoneza sunt in stare de alerta zero, iar Washingtonul consulta deja Consiliul de Securitate al ONU cu privire la masurile pe care sa le ia in cazul in care Coreea de Nord lanseaza racheta. Ministerul japonez al Apararii a lansat, la randul lui, trei avertismente in ultimele 48 de ore. Primul ministru japonez, Junichiro Koizumi a declarat ca, in caz de atac din partea Phenianului va riposta "in mod viguros, in cooperare cu Statele Unite".

Surse oficiale americane, citate de New York Times, au anuntat ca racheta Tepodong-2, care are o raza maxima de actiune de 4.300 de kilometri, a fost deja alimentata si amplasata in pozitie de lansare pe poligonul Musudan din nord-estul tarii. Directia apararii nationale de la Tokyo a trimis in Marea Japoniei un vas militar dotat cu sisteme de aparare antiracheta si un avion-spion, iar zona este monitorizata de drone ale armatei americane. Regimul din Coreea de Nord nu a facut nici o declaratie de la declansarea acestei crize. Televiziunea publica din Coreea de Nord s-a referit a difuzat ieri un comentariu rusesc in care se spune ca nici o informatie nu este adevarata, ci este vorba numai de speculatii.

SUA avertizeaza Coreea de Nord

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a lansat un avertisment serios Coreei de Nord sa nu testeze o racheta balistica cu raza lunga de actiune. Rice a calificat aceast[ problem[ ca fiind "foarte grava si, in mod indubitabil, o provocare." Serviciile secrete americane cred ca nord coreeni au construit o racheta Taepodong 2 care ar putea lovi coasta de vest a Statelor Unite. Coreea de Nord sustine deja ca ar fi construit bomba atomica. In vreme ce diplomatia americana s-a concentrat asupra programului nuclear al Iranului, Coreea de Nord a facut un pas inainte in conceperea unei amenintari mult mai concrete. Se crede ca e posibil ca regimul comunist al lui Kim Jong Il sa fi produs deja plutoniu pentru zece focoase nucleare. Recent a inceput sa construiasca un sistem de rachete cu raza lunga de actiune.

Serviciile secrete americane cred ca acest sistem este acum pregatit pentru testare. Condoleezza Rice a spus ca o atare actiune ar contraveni promisiunii anterioare a Pyongyangului de respectare a unui moratoriu. Promisiunea a fost facuta dupa lansarea unei rachete cu raza scurta de actiune in 1998, ceea ce i-a atras critici internationale. Secretarul de Stat american a spus ca lansarea noului sistem de rachete va fi considerata un act de provocare si va fi tratata cu cea mai mare seriozitate. Ea a spus ca ar putea conduce la izolarea si mai profunda a Coreei de Nord. Statele Unite, impreuna cu Japonia, Coreea de Sud si China fac presiuni pe langa Coreea de Nord sa revina la masa tratativelor menite sa convinga regimul comunist sa renunte la programul sau nuclear.

Washingtonul doreSte relatii normale cu Phenianul
Washingtonul doreste relatii normale cu Republica Democrata Populara Coreeana (RPDC, Coreea de Nord), a declarat ieri ambasadorul SUA in Coreea de Sud, cerand Phenianului sa renunte la testarea unei rachete balistice cu raza lunga de actiune si sa se intoarca la masa negocierilor.

‘’Dorim sa obtinem o solutie la criza nucleara pe baza negocierilor si dorim sa stabilim relatii normale cu Coreea de Nord. Speram ca Phenianul nu va efectua testul (cu racheta balistica)’’, a declarat Alexander Vershbow dupa o intrevedere cu fostul presedinte sud-coreean Kim Dae-jung in cadrul careia au discutat despre vizita pe care Kim urmeaza sa o efectueze saptamana viitoare in RPDC. "Am fost de acord ca efectuarea in acest moment a testului cu racheta de catre Phenian nu face decat sa izoleze si mai mult Coreea de Nord pe scena internationala’’, a afirmat Alexander Vershbow.

Potrivit oficialului american, Guvernul SUA considera ca racheta pe care Phenianul doreste sa o testeze are capacitatea de a atinge o anumita tinta si de aceea Washingtonul priveste acest test ca fiind o chestiune foarte serioasa, in special in contextul dezvoltarii ilegale de arme nucleare de catre Coreea de Nord.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.