Cercetatorii in medicina de la Universitatea Harvard au anuntat, ieri, ca vor incepe sa cloneze embrioni umani in scopul crearii de celule susa care sa fie folosite in vindecarea unor maladii considerate incurabile, transmit agentiile de presa

Washington - Cercetarile sunt finantate de persoane particulare, pentru a se evita momentele in care fondurile publice ar lipsi, tinand cont ca subiectul celulelor susa embrionare a starnit o apriga disputa politica in Statele Unite, au indicat cercetatorii. Conform medicilor de la Institutul de cercetare din cadrul Universitatii Harvard, acest proiect care vizeaza celulele susa va permite crearea unor linii de celule specifice, care vor fi utilizate in tratarea unei game largi de maladii incurabile ce afecteaza in prezent zeci de milioane de oameni.

In urma cu patru ani, George W. Bush a decis sa interzica orice finantare de stat pentru noile linii de celule susa embrionare, in urma unor lungi proteste ale dreptei religioase americane, deoarece avea nevoie de voturile lor la alegerile prezidentiale.

Intr-un comunicat emis ieri, presedintele Universitatii Harvard, Lawrence Summers, a insistat asupra beneficiilor potentiale ale acestor cercetari. "Intelegem si respectam credintele celor care se opun acestui proiect, dar suntem convinsi, in acelasi timp, ca nevoile medicale ale unui numar impresionant de copii si adulti justifica realizarea acestor cercetari", a declarat Summers.

Vitala in cazul transplanturilor

Aplicabilitate Celulele susa embrionare pot fi dezvoltate pe baza a 200 de tipuri de celule existente in corpul uman si utilizate pentru a inlocui tesuturi bolnave. "Utilizarea unei celule embrionare in locul unei celule din piele mareste sansele de reusita ale unui transplant", a explicat George Daley, directorul uneia dintre cele trei echipe de cercetare, care lucreaza la spitalul pediatric din Boston.


Despre autor:

Compact

Sursa: Compact


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.