Victoria asteptata a siitilor la primele alegeri din epoca post-Saddam in Irak, care au avut loc ieri, risca sa divizeze Irakul, sa intareasca dominatia Iranului in regiunea Golfului si sa bulverseze harta Orientului Mijlociu, considera analistii arabi, intr-un comentariu difuzat de AFP. De boicotarea scrutinului de catre sunniti, care reprezinta 28,6% din populatia Irakului, vor profita in primul rand siitii, majoritari in proportie de 52-55%, potrivit cifrelor Centrului de studii politice Al-Ahram. Liderii politici sunniti irakieni si-au mentinut chemarea la boicotarea scrutinului de duminica, in pofida apelurilor repetate in favoarea participarii sunnitilor, formulate de mai multe tari arabe cu majoritate sunnita, precum Iordania, Arabia Saudita si Egipt. Cairo, Amman si Riad se tem ca vidul lasat de sunniti va favoriza impartirea Irakului, in beneficiul Iranului, cu majoritate siita, care ar putea astfel sa instaleze o hegemonie de facto asupra sudului irakian (siit) si dincolo de acesta, asupra mai multor tari din Golf. Arabia Saudita, gardiana a ortodoxiei sunnite, numara si o puternica minoritate siita, instalata in principal in zonele petroliere din estul tarii.

La fel sta situatia in Kuweit si in alte emirate din Golf. Egipteanul Fahmi Howeidi, autor al mai multor studii asupra "Revolutiei islamice" din Iran, considera ca Teheranul "isi va extinde influenta asupra Irakului prin intermediul oamenilor bine plasati de obedienta siita irakiana, dintre care o mare parte au origini persane". El prognozeaza ca viitoarea putere politica din Irak va fi "mai apropiata de Iran", ceea ce, in opinia analistului, ar trebui sa intareasca pozitiile iraniene fata de SUA", care au plasat Teheranul pe lista neagra a "tiraniilor" de combatut. Mohammad Said Idriss, analist la centrul Al-Ahram, recunoaste ca o victorie siita in Irak "va stimula revendicarile comunitatilor siite oprimate in mai multe tari din Golf, precum Bahrain si Arabia Saudita".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.