Raniti asteptand in fata unui spital Eforturile de ajutorare se accelereaza in Indonezia, dupa cutremurul care a lovit sambata in centrul insulei Java.

Echipe de salvare din intreaga tara continua sa soseasca in zona de dezastru, iar agentiile internationale trimit specialisti si ajutoare materiale.

Unele echipe de urgenta erau deja in alerta, din cauza temerilor ca ar putea erupe vulcanul Merapi, din apropiere.

Potrivit oficialitatilor, numarul mortilor in urma cutremurului este estimat acum la peste 4600. S-au inregistrat aproximativ 20 de mii de raniti si zeci de mii de oameni au ramas fara adapost.

Spitalele locale sunt grav suprasolicitate si ingrijirea medicala se acorda chiar in parcari sau pe marginea drumurilor.

Militari din Malaiezia si Singapore ajuta acum armatei indoneziene in operatiunile de indepartare a daramaturilor.

Insula Java din Indonezia a fost lovita sambata de un puternic cutremur de pamant, care a provocat mari distrugeri in stravechiul oras Yogyakarta si in zonele din jur.

Crucea Rosie din Indonezia estimeaza ca circa 200.000 de persoane au fugit din casele lor la producerea seismului.

Presedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, sosit in regiunea in care a avut loc cutremurul impreuna cu o echipa ministeriala, a cerut echipelor de salvare sa actioneze 24 de ore din 24.

Presedintele a ordonat de asemenea armatei sa ajute la evacuarea victimelor.

Cutremurul, masurand 6,2 grade pe scara Richter, s-a produs cu putin timp inainte de ora 6 dimineata, ora locala.

Yogyakarta se afla pe coasta sudica a insulei Java si a fost capitala regala a Indoneziei, fiind unul dintre cele mai mari orase ale tarii.

'Cuprinsi de panica'

La spitale sunt adusi numerosi raniti

Cand s-a produs seismul, dis-de dimineata, multi locuitori ai orasului Yogyakarta se aflau inca in pat.

Dupa cum povestesc martorii oculari, oamenii au inceput sa iasa in fuga din casele care se prabuseau in jurul lor.

Politia spune ca liniile de telecomunicatii si aprovizionarea cu electricitate nu functioneaza.

Presedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, a ordonat armatei sa ajute la evacurea victimelor, si intentioneaza sa viziteze zona afectata de seism in cursul zilei.

Aeroportul din Yogyakarta este inchis. Potrivit presei locale, pista de aterizare a crapat si o portiune dintr-un acoperis s-a prabusit in interior.

Mii de persoane ranite, multe cu rani la cap, asteapta sa primeasca ingrijire medicala.

Alti oameni sunt tratati in parcarile spitalelor sau la marginea drumurilor.

Dupa cutremur

Multi oameni au ramas fara un acoperis deasupra capului

Ziaristul Orlando Guzman, aflat la Yogyakarta, spune ca multora dintre locuitorii orasului le e frica sa se intoarca inapoi in casele lor.

In Yogyakarta a existat in ultimele saptamani o stare de tensiune, fiindca orasul se afla in apropiarea vulcanului Merapi, care si-a intensificat recent activitatea, aruncand in aer nori de cenusa.

Geologii, mai relateaza ziaristul Orlando Guzman, spun acum ca seismul nu a avut nici o legatura cu activitatea vulcanica.

Indonezia se afla intr-o regiune cunoscuta sub numele de "cercul de foc" al Pacificului, cu seisme si eruptii vulcanice frecvente.

In decembrie 2004, un cutremur urias, produs in largul coastelor indoneziene, a declansat un val seismic - tsunami - care a provocat moartea a peste doua sute de mii de persoane in zona Oceanului Indian.

Oferta de asistenta umanitara

Ranitii primesc ingrijiri medicale oriunde este posibil

Crucea Rosie din Indonezia a trimis in zona afectata de cutremur echipe de reactie rapida.

Douazeci si unu de spitale de campanie lucreaza la capacitate maxima.

Potrivit agentiei France Presse, secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, a spus ca o echipa ONU de reactie la dezastre este gata sa ajute la operatiunile umanitare.

Alaturi de Uniunea Europeana, printre numeroasele state care au promis asistenta se numara Malaiezia, Japonia si Rusia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.