Uniunea Europeana a felicitat Muntenegru pentru modul in care s-a desfasurat referendumul asupra independentei.

Seful politicii externe europene Javier Solana a declarat ca Uniunea va respecta rezultatul votului. Domnul Solana, care a jucat un rol central in crearea federatiei dintre Serbia si Muntengru in 2002, le-a cerut ambelor republici sa inceapa discutii privind relatiile lor viitoare.
"Vreau sa felicit poporul Muntenegrului pentru organizarea cu succes a referendumului de ieri (n.r. duminica) ", a declarat Javier Solana.

"Se pare ca totul s-a desfasurat in ordine si pentru asta trebuie sa felicitam toata lumea. E fara indoiala un semn al maturitatii si responsabilitatii cetatenilor din Muntenegru", a subliniat el, cerand tuturor partilor sa respecte rezultatele votului.

Domnul Solana a jucat un rol important iin regiune, exercitand presiuni politice semnificative in 2002 pentru crearea federatiei intre Serbia si Muntengru, pe care unii au numit-o chiar Solania.
Cand referendumul a devenit inevitabil, tot domnul Solana a insistat asupra pragului neobisnuit de ridicat de 55% pentru un vot pozitiv.

Relatiile Serbia-Muntenegru

Intrebat ce rol va juca acum Uniunea Europeana in dizolvarea parteneriatului sarbo-muntenegrean, domnul Solana a spus ca e prea devreme sa se pronunte, si ca e mai important ca cele doua republici sa discute intre ele cat mai repede.

Muntengru spera ca singur va putea avansa mai repede pe drumul lung catre aderarea la UE.

Anul trecut a inceput alaturi de Serbia negocierile pentru primul pas - un acord de stabilizare si asociere.
Desi o mare parte din negocieri s-au purtat separat, reflectand diferentele dintre sistemele lor economice, ele au fost inghetate pentru ambele republici la inceputul lunii datorita faptului ca Belgradul nu si-a tinut promisiunea de a-l aresta pe generalul Ratko Mladici, cautat pentru crime de razboi.

Muntenegrul, care nu are aceleasi dificultati cu tribunalul penal de la Haga, ar putea relua negocierile cu UE pe cont propriu.

Mai intai insa, va trebui sa capete recunoastere internationala, iar guvernele europene vor trebui sa aprobe un nou mandat pentru negocierea unui acord de asociere separat.

Republica Muntenegru si Parteneriatul pentru Pace
Pe de alta parte, secretarul general NATO Jaap de Hoop Scheffer a fost intrebat daca Muntengru ar putea acum adera la Parteneriatul pentru Pace.

"Evident, NATO va discuta aceasta chestiune cand va veni timpul. Acum momentul nu e tocmai potrivit pentru asemenea discutii", a spus domnul Scheffer, dar ele vor veni.

Secretarul general NATO a respins orice comparatie intre Muntengru si Kosovo.

Dar nu e exclus ca etnicii albanezi majoritari in Kosovo, care negociaza anul acesta statutul final al provinciei, sa ia exemplu de la muntengreni si sa organizeze un referendum similar, stiind ca rezultatul ar fi probabil nu peste 55% ci peste 95%.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.