Un membru al delegatiei Parlamentului European (PE), venit la Washington pentru a obtine informatii in legatura cu inchisorile secrete ale Agentiei Centrale de Informatii a SUA (CIA) de pe teritoriul Europei, a declarat joi ca administratia Bush ar fi facut presiuni asupra jurnalistilor pentru a nu mentiona anumite tari europene in articolele lor in legatura cu practicile de detentie ale CIA de pe continent, a informat joi Reuters si Associated Press.

Italianul Claudio Fava nu a oferit numele ziaristilor, a ziarelor sau televiziunilor asupra carora, afirma el, Casa Alba ar fi facut presiuni.

"In opinia noastra, informatiile confirmate referitoare la presiunile facute de Casa Alba asupra ziaristilor pentru a nu mentiona anumite tari europene este un punct extrem de important pentru munca noastra", a precizat Claudio Fava, care face parte din delegatia de 13 parlamentari europeni aflata in vizita la Washington.

Claudio Fava, care a facut aceste declaratii in cadrul unei conferinte de presa, nu a precizat de ce el considera ca administratia Bush ar fi dorit sa opreasca mass-media sa dea publicitatii anumite tari europene posibil implicate in acest scandal.

La randul sau, presedintele delegatiei parlamentarilor europeni, portughezul Paul Coelho, a estimat joi ca delegatia nu a avut suficiente contacte cu administratia Bush si cu legislatori americani.
"Acest lucru nu contribuie la o mai buna intelegere a punctelor de vedere a ambelor parti si nici la reafirmarea necesara a valorilor comune pe care se presupune ca le impartasim de ambele maluri ale Atlanticului", a afirmat Paul Coelho, in cadrul unei conferinte de presa.

In opinia sa, cooperarea intre SUA si UE este esentiala in lupta impotriva terorismului. "Insa aceasta cooperare trebuie sa aiba loc in cadrul unei transparente totale si evitandu-se sa se recurga la practicile utilizate de teroristi care nu pot conduce decat la ura si la continuarea fenomenului", a adaugat el.

Comitetul incearca sa stabileasca daca agentia americana a operat in Europa un sistem ilegal de detentie a suspectilor Al Qaida si daca a transportat, in secret, posibili teroristi in state de pe continent.
In raportul preliminar al Parlamentului European se spune ca CIA a efectuat peste 1000 de astfel de zboruri in Europa incepand cu 2001, multe dintre acestea cu suspecti de terorism transportati in state unde se crede ca au fost torturati.

Administratia de la Washington nu a negat, dar nici nu a confirmat ca CIA a operat inchisori secrete si a refuzat sa dea detalii in ceea ce priveste transporturile de suspecti in alte state.

Scandalul presupuselor inchisori secrete ale CIA, unde ar fi torturati suspecti de terorism, s-a iscat in noiembrie 2005. Atunci, organizatia Human Rights Watch a afirmat ca detine informatii potrivit carora Agentia americana a trasportat persoane suspectate de terorism in tari din Europa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.