Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se afla in Siberia unde participa joi la o noua runda de discutii cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Subiectul principal: securitatea energetica. Discutiile au loc pe fondul ingrijorarii tot mai accentuate a tarilor europene privind felul in care Moscova pare sa foloseasca pozitia sa de furnizor principal de gaze si petrol pentru a-si atinge telurile politice.
intalnirea de la Tomsk - din Siberia - este simbolica pentru felul in care presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si-a atins principalul scop al mandatului - de a transforma Rusia intr-un partener indispensabil, un vecin respectat - daca nu chiar temut - pentru Uniunea Europeana - deci inclusiv pentru Germania.

Ca este asa o demonstreaza faptul ca doamna Merkel a venit in aceasta vizita insotita de 10 ministri ai guvernului sau, dupa cum ea insasi a precizat.

"Componenta delegatiei care ma insoteste cred ca arata importanta pe care o acordam relatiilor cu Rusia. Este o cerere puternica in Germania pentru investitii rusesti si pentru schimburi culturale. Aceasta este o indicatie ca economia Rusiei se modernizeaza constant", a spus cancelarul Germaniei.

Cheia noii pozitii a Rusiei sunt rezervele sale de gaze si petrol. Iar cu ocazia vizitei doamnei Merkel, presedintele Putin a anuntat oficial ca - gratie profiturilor realizate din cauza pretului crescut al acestora - Rusia isi poate plati acum integral datoriile pe care le are fata de Occident.

"Cea mai mare parte a datoriei Rusiei fata de Clubul de la Paris a fost platita in 2005. Suma totalizeaza 15 miliarde de dolari, dintre care sase miliarde de dolari au fost platiti Germaniei, adica dumneavoastra stimata doamna si stimati domni", a spus Vladimir Putin.

"Anul acesta" - a mai adaugat el - "dorim sa platim si restul datoriei catre Clubul de la Paris.

La Tomsk, oamenii de afaceri germani s-au inghesuit sa obtina contracte care sa le permita accesul la profitabila afacere de exploatare a gazelor naturale si de transportare a acestora prin conducta care urmeaza sa lege Siberia de Germania.

Dar succesul Rusiei naste si ingrijorare in Europa. Presedintele Rusiei este privit ca un lider care a blocat procesul de democratizare al Rusiei si care incearca - prin intimidare - sa-si oblige vecinii adica Ucraina si Belarus sa ramana in sfera de influenta a Rusiei.

Occidentul nu face aproape nici un efort sa-si ascunda aceasta ingrijorare. Presedintele Putin - la randul sau - a amenintat voalat ca daca relatiile Rusiei cu Europa nu sunt satisfacatoare atunci Moscova isi va indrepta privirea si interesele spre alti clienti care doresc energie - de exemplu China.

Si cu obisnuita sa bruschete a cerut ca Gazporm - compania care detine monopolul in domeniul gazelor - sa cumpere companii strategice din Europa. in acelasi timp, in Rusia un mic grup apropiat de domnul Putin, a intarit controlul statului asupra domeniului energetic, precum si asupra altor domenii strategice.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.