Directorul programului nuclear din Iran a facut, joi, un anunt soc la televiziunea nationala: “vom imbogati uraniu la scara industriala, punand in functiune toate cele 54.000 de centrifuge de la uzina nucleara din Natanz.”

Un oficialul din cadrul Departamentului American de Stat, specialist in arme nucleare, considera ca, in aceste conditii, Iranul va avea suficient uraniu imbogatit, in 16 zile, pentru a fabrica bombe.

Regimul de la Teheran a anuntat, marti, inceperea programului de imbogatire a uraniului la scara mare, in pofida avertismentelor venite din partea comunitatii internationale, si folosirea lui exclusiv pentru producerea de energie si nu in scopuri militare.

Directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Mohamed ElBaradei, a efectuat ieri o vizita de urgenta in Iran. Oficialul a declarat jurnalistilor, imediat cum a sosit pe aeroportul de la Teheran, ca va incerca sa convinga Iranul sa suspende activitatile de imbogatire a uraniului.

Avertisment SUA

Joi, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a avertizat Iranul ca va avea de suportat consecinte daca va continua sa sfideze Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite in legatura cu programul sau de imbogatire a uraniului. Consecintele, a sugerat ea, ar putea include - conform cartei ONU - actiuni care ar da certitudinea ca vointa comunitatii internationale va fi pusa in practica. Iranul a anuntat marti ca a reusit sa obtina uraniu imbogatit.

Insa oficialii de la Teheran sustin ca uraniul procesat are o concentratie de 3,5%, adica acea concentratie folosita in reactoarele nucleare, mult sub nivelul de 90 % cat ar trebui sa aiba uraniul folosit la producerea armelor nucleare. Natiunile Unite au cerut in mod repetat Teheranului sa suspende toate activitatile legate de imbogatirea uraniului in vreme ce autoritatile iraniene sustin ca programul nuclear iranian este un program pasnic la care ii dau dreptul suveranitatea nationala si necesitatea dezvoltarii unor surse alternative de energie

Esec

Pe de alta parte, seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Mohamed ElBaradei, nu a reusit sa convinga Iranul sa suspende activitatile nucleare. Dupa vizita efectuata joi la Teheran, ElBaradei a declarat ca ambele parti au convenit sa continue dialogul in urmatoarele saptamani.

Mohamed ElBaradei s-a aflat la Teheran intr-o misiune care, de la bun inceput, a parut imposibila. Baradei a cerut Iranului sa suspende activitatile de imbogatire a uraniului, o cerere adresata la doar doua zile dupa ce presedintele Mahmoud Ahmadinejad anunta cu mandrie ca oamenii de stiinta iranieni au obtinut pentru prima data uraniu imbogatit.

Mohamed ElBaradei a transmis Teheranului mesajul sa inceteze, pana la sfarsitul acestei luni, orice activitati de imbogatire a uraniului, in conformitate cu cererile formulate de Agentia pentru Energie Atomica si de Consiliul de Securitate. Potrivit lui ElBaradei, Iranul a raspuns ca va furniza cat mai multe informatii pentru a clarifica orice intrebari cu privire la programul sau nuclear. Negociatorul sef din partea Iranului, Ali Larijani, a declarat ca "orice masura trebuie sa se bazeze pe logica". El a spus ca Iranul coopereaza constructiv cu Agentia pentru Energie Atomica care "si-a instalat camerele de filmat pe instalatiile noastre nucleare".

"In aceste conditii, cererile privind suspendarea activitatilor noastre nucleare sunt nesemnificate si nu pot rezolva disputa", a spus Ali Larijani, care a adaugat ca spera ca va fi gasita o solutie pasnica si durabila.La randul sau, ambasadorul Chinei la ONU a anuntat ca cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU si Germania, se vor reuni pe 18 aprilie, la Moscova, pentru a discuta despre dosarul nuclear iranian.

Ieri urma sa soseasca la Teheran emisarul special al Chinei care va incerca sa rezolve criza declansata de ambitiile nucleare ale Iranului. Un purtator de cuvant al ministerului de externe al Chinei a afirmat ca vizita lui Cui Tiankai intentioneaza sa redeschida caile dialogului intre partile implicate. "China este ingrijorata de modul in care au degenerat lucrurile", sustine oficialul chinez care a facut apel la cumpatare si a afirmat ca problema ar trebui rezolvata prin diplomatie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.