Terryv Davia a evitat sa spuna despre care stat ar fi vorba.

Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, a vorbit la BBC despre ancheta deschisa in urma acuzatiilor ca Agentia Centrala de Informatii a Statelor Unite - CIA - ar fi avut o retea de centre secrete de detentie in Europa in care detinea suspectii de terorism.

Terry Davis a declarat la BBC ca cel putin un stat european a recunoscut faptul ca ar fi predat detinuti unor asa numiti 'agenti straini'.

De asemenea, CIA ar fi organizat asa numite 'zboruri de extradare' - transporturi aeriene prin care suspectii au fost trimisi inclusiv in state in care s-ar practica.

Este prima data cand o institutie europeana invoca dovezi concrete in aceste cazuri.

Confirmare

intr-un interviu la BBC, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, a declarat ca in acest moment al anchetei nu poate nu poate rosti numele tarii care a recunoscut implicarea in aceste transferuri.

"Un stat membru al Consiliului Europei, mi-a confirmat - in replica la scrisorile pe care le-am trimis - ca a fost implicat in transferul unei persoane printr-un 'zbor de extradare'".

"in realitate acesti oameni au disparut. in cazul particular al acestei persoane, stiu ca ea a disparut o perioada de timp si apoi a fost transportata intr-o alta tara. Exista si alte tari membre ale Consiliului Europei in ale caror raspunsuri exista discrepante si inconsistente"- a spus Terry Davis.

El a precizat ca va continua sa tina legatura cu guvernele respective.

Cazul Romaniei

Consiliul Europei, organism care include 46 de state europene si are menirea de a supraveghea respectarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului, a inceput ancheta in cazul presupuselor centre de detentie ale CIA in luna noiembrie a anului trecut.

Primul raport al investigatiei coordonate de senatorul elvetian Dick Marty a fost prezentat in luna martie.

Raportul prezentat de Dick Marty nu a adus dovezi clare

Consiliul Europei a admis atunci ca nu gasise dovezi de netagaduit care sa confirme existenta unor centre de detentie secrete.

Cat despre zboruri ale CIA cu escale in diferite state europene, raportul arata ca peste o suta de suspecti par sa fi fost transferati astfel.

Romania, de exemplu, a admis- chiar prin vocea presedintelui Traian Basescu- faptul ca unele avioane ale CIA au facut escale, Romania neavand insa jurisdictie asupra interiorului acestora.

in schimb a fost negata categoric existenta unor centre de detentie.

Raportul final-in cateva saptamani

La acea data, oficialii Consiliului Europei au precizat ca unele tari- de exemplu Polonia- nu ar fi oferit informatii satisfacatoare.

Pe de alta parte, Terry Davis numea atunci patru state asupra carora ancheta s-a concentrat in mod deosebit- Bosnia Hertegovina, Germania, Italia si Macedonia.

Terry Davis a precizat atunci ca in afara de Germania, celelalte trei state nu oferisera Consiliului Europei informatii complete si adecvate.

Romania s-a numarat printre statele vizate de acuzatiile pe care le-a formulat anul trecut organizatia pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch.

Terry Davis a precizat insa ca Romania a oferit justificari ample.

Raportul final al secretarului general al Consiliului Europei urmeaza sa fie prezentat peste cateva saptamani.

si Parlamentul European a decis in ianuarie inceperea unei anchete pe aceasta tema, anuntand chiar ca ar putea fi audiati lideri marcanti ai Statelor Unite, cum ar fi vicepresedintele sau ministrul apararii.

Anterior ministrul american de externe Condoleezza Rice negase ca autoritatile americane ar fi torturat suspecti de terorism in timpul anchetelor.

Declaratia nu a fost in masura sa ii multumeasca pe oficialii europeni.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.