Trei ani de la invadarea Irakului

La Bagdad a fost atacata o moschee siita aglomerata. Cel putin 50 de persoane au fost ucise iar alte 160 au fost ranite de trei explozii. Acestea au fost provocate de trei atacatori sinucigasi.
Moscheea Barata e una din cele mai importante pentru siitii din Bagdad, iar imamul ei e membru al Parlamentului si o figura politica importanta in cel mai mare partid siit din Irak.

Trei ani de la invadarea Irakului

Regimul lui Saddam Hussein a fost rasturnat de la putere relativ usor si fara mari pierderi de vieti omenesti. Cele mai multe victime - atat in randurile militarilor coalitiei cat - mai ales in randurile civililor irakieni s-au inregistrat dupa aceea.

La o prima vedere, Bagdadul arata ca orice alta capitala din Orientul Mijlociu - aglomerat, zgomotos, plin de oameni si de masini.

Dar, oricine traieste acolo stie ca in orice moment pot izbucni violentele. Buletinle de stiri ale televiziunii irakiene incep in mod curent cu stiri despre atentate si victime.

Pentru majoritatea irakienilor cea mai mare teama este ca nu cumva sa fie prinsi in locul nepotrivit la momentul nepotrivit - mai ales atunci cand trec convoaiele militare americane.

Pe vehicule sunt semne vizibile de atentionare: regula este clara - 'mentineti distanta de o suta de metri ori suntem autorizati sa tragem'.

Cu alte cuvinte, daca vezi un convoi militar apropiindu-se si esti la volan trebuie sa tragi imediat pe dreapta, cat mai departe cu putinta.

Din punctul de vedere al soldatilor orice masina este o potentiala amenintare. Ei nu pot sti daca nu cumva e vorba de o masina capcana.

Uneori insa aceste temeri fac victime nevinovate - civili care n-au apucat sa se dea la o parte suficient de rapid si au fost impuscati.

Irakienii sunt la fel de speriati si de unitatile de securitate irakiene - tot mai multe la numar - care se deplaseaza prin oras in camioane dotate cu mitraliere automate si striga si-si agita armele catre orice vehicul care se apropie prea mult.

Existra si riscul de a fi rapit

Zilnic sunt rapiti cel putin 20 de irakieni - de obicei pentru a se cere rascumparare familiilor acestora.

Numarul civililor irakieni rapiti intrece cu mult pe cel al occidentalilor - dar despre ei nu relateaza nimeni.

Chiar si mersul la moschee devine o afacere riscanta - mai ales in ultimele doua luni de cand au escaladat violentele dintre siiti si suniti.

Vinerea e cel mai periculos - e principala zi de rugaciune si foarte multi musulmani merg la moschei. De aceea, multe sunt acum pazite.

tinand cont de toate aceste pericole si de faptul ca dupa ora opt seara incepe interdictia de circulatie, irakienii isi reduc deplasarile la minimum necesar.

Multi se plang ca nu-si mai pot vedea nici macar familiile, chiar daca locuiesc in acelasi oras. Pur si simplu este prea periculos sa se incumete sa traverseze capitala.

Aceasta situatie aduce insa si profit companiilor de asigurari locale. Tot mai multi irakieni isi fac asigurari de viata pentru eventualitatea decesului in urma unei explozii, sau chiar a unui asasinat.

Dhia sukur al-Musawi are trei copii si tocmai a incheiat o astfel de asigurare:

"Asigurarea de viata ma face mai increzatoare in viitorul meu si al copiilor. Prima de asigurare e de numai trei mii si jumatate de dolari, dar e mai bine decat nimic. Cel putin le ramane ceva copiilor", spune Dhia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.