Lumea misterioasa a spionilor a fost dintotdeauna un teritoriu fascinant si un teren fertil de creatie, in special pentru scriitori. Spionajul a revenit de curand in atentie dupa ce serviciile de securitate ruse au deconspirat o retea de comunicare folosita de spionii britanici stationati in Rusia. Specialistii in spionaj afirma ca aceasta descoperire este doar o picatura in oceanul de mijloace neconventionale folosite de serviciile secrete din intreaga lume.

Intr-un film cu James Bond, publicul larg a putut vedea o arma spectaculoasa: un stilou cu otrava. Si de aceasta data, Ian Fleming s-a inspirat de la o arma creata de britanici in timpul celui de-al doilea razboi mondial: un stilou exploziv. O simpla apasare pe un buton spargea o fiola cu acid sulfuric, substanta eliberata ajungea in clorat de potasiu, amestecul celor doua substante declansand o spectaculoasa explozie.

O intamplare din anul 1946 a dat motive SUA sa isi piarda increderea in bunele intentii ale autoritatilor sovietice. KGB s-a folosit de copii de scoala pentru a-l pune sub observatie pe ambasadorul SUA la Moscova, Averell Harriman. Trimisul SUA a primit un cadou de la copiii unei scoli generale moscovite. Ambasadorul s-a aratat incantat si a lasat cadoul in biroul sau unde a ramas multa vreme nebagat in seama. In timpul mandatului ambasadorului George F. Kennan, in 1952, la un control de rutina, serviciile de contraspionaj din ambasada au descoperit ca respectivul cadou era gol pe dinauntru si era "dotat" si cu un microfon care putea fi controlat de la distanta.

Batalia pentru a inventa noi moduri de spionaj se da in continuare. Cei insarcinati cu evaluarea propunerilor au misiunea de a nu respinge nici una, fie ca e venita din partea publicului larg, fie din mediile academice, a afirmat istoricul militar Peter Caddick-Adams pentru BBC.

Mai mult, serviciile secrete se inspira chiar din filme, afirma autorul Wesley Britton, expert in relatiile dintre lumea spionajului si cea a creatorilor de fictiune. "Sunt sigur ca CIA a urmarit filmul "Mission: Impossible", apoi superiorii telefoneaza si intreaba: "Putem sa cream si noi ceva asemanator?". Au existat cazuri in care serviciile de spionaj s-au consultat cu creatorii de efecte speciale de Hollywood", a explicat Britton.

Una din aceste colaborari a fost cea intre John Chambers, expert in efecte speciale si creatorul mastilor pentru pelicula "Planeta Maimutelor", si CIA. Chambers a fost cel care i-a ajutat pe agentii CIA sa se deghizeze pentru misiunile pe care acestia le-au desfasurat in Laos. Antonio Mendez, fostul sef al directiei care se ocupa cu deghizarea agentilor CIA, a fost recrutat de Agentie printr-un anunt in care se cautau serviciile unui artist, sustine BBC.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.