Iranul a anuntat ieri ca nu mai ia in considerare oferta Rusiei de a imbogati uraniu pe teritoriul rusesc. Oferta Moscovei prevedea conditia ca Teheranul sa renunte in totalitate la imbogatirea de uraniu pe teritoriul iranian si era considerata un compromis pentru a respinge acuzatiile internationale conform carora Iranul ar dori sa construiasca armament nuclear. "Situatia s-a schimbat, oferta Rusiei nu mai este pe agenda noastra", a spus purtatorul de cuvint al Ministerului iranian de Externe, Hamid Reza Asefi.

Konstantin Kosacev, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma ruseasca, a declarat ca pozitia Iranului "ar putea sa radicalizeze natura discutiilor din Consiliul de Securitate al ONU", ce vor avea loc saptamina viitoare. Miercurea trecuta, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a trimis membrilor Consiliului de Securitate un raport in care anunta ca nu poate proba faptul ca programul nuclear iranian are exclusiv scopuri civile.

Spre surprinderea diplomatilor europeni, Rusia a adoptat la intrunirea AIEA o pozitie ferma impotriva Iranului, cu care deruleaza contracte de miliarde de dolari in domeniul armamentului conventional si al tehnologiei nucleare civile. Este de asteptat insa ca saptamina aceasta Consiliul de Securitate sa ceara Iranului sa indeplineasca cerintele AIEA, fara a impune inca sanctiuni.

Spectrul Irakului

Cancelarul german, Angela Merkel, a chemat simbata la o rezolvare diplomatica a problemei nucleare iraniene, pentru a evita situatia dinaintea razboiului din Irak, din 2003. "Fac tot ce pot, astfel incit comunitatea internationala sa urmeze o cale comuna pentru ca Iranul sa inteleaga ce este posibil si ce nu este posibil si unde este linia rosie", a spus Merkel.

Amenintari iraniene

Ministrul iranian de Interne, Mostafa Pourmohammadi, a amenintat ca Teheranul va folosi pretul petrolului pentru a lupta impotriva eventualelor sanctiuni: "Daca vor politiza cazul nostru nuclear, vom folosi orice mijloace. Sintem bogati in resurse energetice. Avem controlul asupra celei mai mari si celei mai sensibile rute energetice din lume", a spus ministrul. Iranul este al doilea producator de petrol din OPEC si controleaza unul dintre malurile Strimtorii Hormuz, prin care trece cea mai mare parte a petrolului din tarile Golfului Persic. Ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, a reiterat si el pozitia oficiala conform careia Iranul ar putea sa ia in calcul si retragerea din Tratatul de Neproliferare Nucleara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.