Trei spioni germani au ajutat Statele Unite ale Americii la invadarea militara a Irakului in martie 2003 in cadrul unui acord aprobat in 2002 de importanti oficiali germani, scrie in editia sa cotidianul american The New York Times. Acordul, a carui valabilitate a expirat dupa invazie, contrazice opozitia oficiala a Germaniei fata de razboiul din Irak si figureaza intr-un raport secret al parlamentului german, al carui text a fost obtinut de ziar.

Raportul respectiv este publicat dupa ce Berlinul si Pentagonul au dezmintit informatiile potrivit carora serviciile secrete germane le-au furnizat militarilor americani o copie a planului de aparare a Bagdadului inainte de declansare a razboiului din Irak in martie 2003. The New York Times afirma ca SUA au fost informate in februarie 2003 de catre serviciile secrete germane in legatura cu un nou plan de aparare al Bagdadului in care se precizeaza viitoarele pozitii ale unitatilor irakiene.

Cotidianul precizeaza ca a preluat aceste informatii dintr-un studiu clasificat al Comandamentului american interarme. In raportul citat privind cooperarea dintre Berlin si Washington inainte si in timpul razboiului din Irak, parlamentul german afirma ca la inceputul anului 2003 un responsabil din cadrul serviciilor secrete germane a fost detasat la biroul generalului american Tommy Franks, care conducea Comandamentul american interarme si fortele care au invadat Irakul.

Doi alti spioni germani stationati la Bagdad transmiteau informatii colegului lor de la biroul generalului Franks, in principal in legatura cu locurile din capitala irakiana unde se aflau ambasadele sau cele unde se puteau gasi ostatici, pentru ca bombardamentele americane sa nu le vizeze. Ei au furnizat de asemenea informatii in legatura cu unitatile de politie si cele ale armatei irakiene, desi raportul subliniaza ca ei nu au dirijat raiduri aeriene impotriva fortelor sau a liderilor irakieni. Spionii germani au furnizat in total 25 de rapoarte Comandamentului american si au fost decorati cu medalii de merit de catre SUA la sfarsitul invaziei, scrie The New York Times.

In raportul parlamentului se mentioneaza de asemenea ca aceste acorduri au fost aprobate la sfarsitul anului 2002 la cel mai inalt nivel de catre guvernul german, in special de Frank-Walter Steinmeier, pe atunci Seful Statului-Major al cancelarului german Gerhard Schroeder, ai de catre ministrul afacerilor externe din acel moment, Joschka Fischer. Frank-Walter Steinmeier este in prezent ministrul afacerilor externe in noul guvern german, mentioneaza sursa citata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.