Sustinatorii ex-premierului ucrainean, pro-rusul Viktor Ianukovici, si-au facut tabara de corturi si ameninta cu secesiunea

Aproximativ 10.000 de oameni au manifestat simbata la Donetk, in estul rusofon al Ucrainei, in sprijinul lui Viktor Ianukovici, fostul premier invins de Viktor Iuscenko in lupta pentru presedintia tarii, dupa repetarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor. Miile de protestatari veniti din 15 provincii ucrainene nu il recunosc pe Iuscenko drept presedinte al tarii, afirmind ca "al treilea tur de scrutin", desfasurat in decembrie, a fost falsificat, relateaza Itar-Tass.

Manifestantii au amenintat cu secesiunea teritoriilor pe care afirma ca le reprezinta, spunind ca, in cazul in care Curtea Suprema de Justitie nu va anula rezultatul scrutinului din decembrie, cele 15 provincii estice se vor alipi Rusiei.
Dupa modelul "revolutiei portocalii" de la Kiev, suporterii lui Ianukovici au ridicat si ei o tabara de corturi albastre in centrul orasului Donetk, insa atmosfera nu este nici pe departe la fel de incandescenta si plina de entuziasm precum cea din perioada de apogeu a manifestatiei maraton din capitala. In jurul celor 50 de corturi albastre sint doar vreo 80 de reprezentanti "regionali", care au adus la Donetk mii de semnaturi in favoarea lui Viktor Ianukovici.

O manifestatie similara are loc si la Odessa, mai multe corturi fiind instalate in Piata Kulikov, la picioarele unui monument al lui Lenin. Un amestec eterogen de socialisti radicali si nationalisti ortodocsi, protestatarii afirma ca acest teritoriu, la fel ca si regiunea Donetk, nu a apartinut de fapt Ucrainei, ci Rusiei. Desi sint extrem de vehementi in declaratii si redacteaza chiar si un ziar, in care indeamna la nesupunere civica, protestatarii din Odessa nu se bucura de prea mare succes, putini fiind localnicii care se opresc sa-i asculte.

"Noi de-aicea nu plecam!"

In timp ce in estul tarii simpatizantii lui Ianukovici incearca sa-si injghebe o contrarevolutie albastra, la Kiev, Viktor Iuscenko se straduieste sa-i convinga pe simpatizantii sai sa stringa corturile din Piata Independentei. Apelurile repetate ale lui Iuscenko nu au insa nici un ecou in rindurile celor circa 1000 de manifestanti, care nu vor sa renunte la "golaniada" si pentru care corturile, unde stau de doua luni, reprezinta casa lor.

Delicata problema a manifestantilor a devenit un motiv de controversa intre Iuscenko si principala sa aliata, Iulia Timosenko. "Trebuie sa-i respectam pe oamenii care au venit sa apere democratia. Nu sint de acord sa li se dea ordine si cred ca trebuie sa asteptam sa plece cind se vor simti pregatiti pentru asta", a declarat Timosenko. Iuscenko a afirmat in mai multe rinduri ca nu mai exista motive pentru continuarea manifestatiei din Piata Independentei, in conditiile in care victoria sa a fost confirmata oficial. Iulia Timosenko recunoaste acest lucru, ea declarind ca, dupa toate probabilitatile, Iuscenko va depune juramintul saptamina aceasta, adaugind insa ca protestatarii trebuie sa fie acolo pentru a se bucura de victorie.

Un alt semn ca lucrurile nu merg tocmai bine intre cei doi aliati este si faptul ca, intr-o conferinta de presa desfasurata simbata, Iulia Timosenko a simtit nevoia sa sublinieze faptul ca intre ea si Iuscenko exista un protocol de colaborare incheiat acum sase luni, in baza caruia noul presedinte este obligat sa o numeasca premier. "In practica europeana nu exista nici un caz in care acordurile unei coalitii sa fie incalcate", a declarat Timosenko.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.