Egiptul a respins cererea de sistare a ajutoarelor si izolarea Hamas, cerand secretarului de Stat american, Condoleezza Rice, sa acorde timp pentru reformarea miscarii radicale, care a castigat recentele alegeri legislative palestiniene."Nu este decat o problema de timp (...). Trebuie sa ii acordam Hamas mai mult timp.

Sunt sigur ca Hamas se va dezvolta, va evolua. Nu trebuie sa emitem judecati pripite in acest caz", a declarat ministrul de Externe egiptean, Ahmed Abul Gheit, intr-o conferinta de presa comuna cu secretarul de Stat american, care a inceput marti la Cairo un turneu in Orientul Mijlociu."Este prematur sa ne pronuntam in momentul de fata (...) suntem siguri ca palestinienii vor recunoaste exigentele situatiei’’, a subliniat Abul Gheit citand ‘’Foaia de parcurs", un plan de pace international privind Orientul Mijlociu, si reafirmand "necesitatea de a se ajunge la o rezolvare pasnica intre israelieni si palestinieni". De asemenea, Egiptul se "opune politicii Israelului", care a decis inghetarea transferului fondurilor datorate palestinienilor din taxele de import si TVA provenind de la marfurile destinate Cisiordaniei si Fasiei Gaza, a continuat seful diplomatiei egiptene.

La randul sau, Condoleezza Rice a declarat ca ar vrea sa vada daca "noul Guvern palestinian, condus de Hamas va fi capabil sa realizeze aspiratile poporului palestinian privind o viata pasnica si mai buna, o viata in care dezvoltarea economica se va realiza fara a spune ca nu se poate avea un picior in tabara terorista si celalalt picior in tabara politica".

SUA, Uniunea Europeana si alte state donatoare pentru palestinieni au conditionat continuarea acordarii de ajutoare de recunoasterea Israelului de catre Hamas, renuntarea la lupta armata si acceptarea de catre gruparea radicala a acordurilor israeliano-palestiniene deja semnate. Anterior, Washingtonul afirmase ca intelege decizia Israelului de a ingheta transferul de fonduri in conturile Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP) si i-a cerut acesteia sa ii ramburseze cei 50 de milioane de dolari, pentru a nu cadea in mana Hamas, aflata pe lista neagra a organizatiilor teroriste, elaborata de SUA.

Ministrul de Externe egiptean si secretarul de Stat american au emis opinii divergente si in legatura cu progresele democratice intregistrate de Egipt in problema nucleara iraniana. Progresele democratice din Egipt sunt considerate insuficiente de Washington, care a suspendat negocierile privind tratatul de liber-schimb cu Cairo. Rice a apreciat ca schimbarile produse in Egipt de la precedenta sa vizita la Cairo, in iunie anul trecut, au fost insotite de "deceptii si reculuri".

In ceea ce priveste dosarul nuclear iranian, Abul Gheit a cerut ca si Israelul sa adere la Tratatul de Neproliferare Nucleara (TNP), semnat de catre Iran, si a pledat pentru transformarea Orientului Mijlociu intr-o zona libera de arme de distrugere in masa. Rice a refuzat sa condamne statul evreu, care nu a recunoscut niciodata ca detine arma nucleara, reamintind ca regimul iranian a "mintit timp de 18 ani" in legatura cu programul sau nuclear.

Condoleezza Rice in Orientul Mijlociu

Maratonul diplomatic vizeaza exact statele arabe pro-americane pe care Washingtonul conteaza in demersul sau de blocare a ambitiilor nucleare ale Teheranului si a sprijinului acordat de Iran miscarilor islamiste extremiste din regiune, in primul rand, gruparii Hamas. Seful diplomatiei americane se afla in Orientul Mijlociu dupa ce, recent, avertizase Iranul sa nu mai acorde sprijin financiar gruparii Hamas. Teheranul a reactionat insa invers.

Luni, conducatorul spiritual iranian, ayatollahul Ali Khamenei, l-a primit, spre a-l binecuvanta, pe seful politic al Hamas, Khaled Meshaal, care traieste in exil la Damasc. Inainte de a pleca in turneu, Condoleezza Rice a declarat pentru mass- media ca atitudinea liderilor iranieni fata de miscarea integrista nu face decat sa agraveze gravele probleme pe care regimul de la Teheran le are cu comunitatea internationala. Statele Unite doresc un front international impotriva Iranului, atunci cand, in Consiliul de Securitate, se va discuta posibilitatea impunerii de sanctiuni la adresa Teheranului, din cauza programului sau nuclear.

Rice a sugerat ca tarile din Golf, in principal sunnite, nu sunt in mod obligatoriu aliati naturali ai Iranului, tara majoritar siita. "Nimeni nu vrea sa vada un Orient Mijlociu dominat de hegemonia iraniana", a spus ea, mizand si pe rivalitatea traditionala dintre arabi si persi.

Un alt subiect delicat pe care Rice il va aborda este rolul Iranului ca principal sponsor al terorismului in Orientul Mijlociu si ajutorul dat de el gherilelor Hezbollah din Liban.

Confruntat cu grave probleme financiare, noul regim palestinian a pornit o ofensiva de sarm in lumea islamica pentru a gasi mijloace de supravietuire. Dupa ce Washingtonul a anuntat limpede ca refuza sa sprijine un guvern format de o formatiune extremista, Israelul a avertizat ca va bloca toate transferurile de fonduri catre teritoriile autonome.
Una din primele capitale vizitate de un inalt emisar al miscarii Hamas a fost Teheranul. Liderul politic al miscarii Hamas, Khaled Mechaal, a precizat ca formatiunea sa este hotarata sa ceara ajutor financiar tuturor tarilor arabe si intregii lumi musulmane, pentru a dovedi ca palestinienii nu sunt singuri, iar cauza lor este imbratisata de milioane de oameni.

Victoria Hamas in alegerile legislative din teritoriile autonome, la 25 ianuarie, a fost salutata cu entuziasm de Iran. Teheranul a ajutat substantial in ultimii ani miscarile islamiste palestiniene si in special formatiunea Hamas, desi regimul islamic iranian sustine ca a fost vorba de un simplu sprijin moral.

Cu toate ca a considerat-o nedreapta, Mashaal a minimalizat impactul deciziei Israelului de a ingheta fondurile Autoritatii palestiniene. "Vom avea unele probleme, dar le vom depasi cu ajutorul lumii arabe si islamice", a spus el. La randul sau, liderul spritual suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a propus ca toti musulmanii din lume sa contribuie cu un fel de cotizatie anuala pentru cauza palestiniana. Departamentul american de Stat si in guvernul israelian apreciaza ca, in lipsa unor mijloace financiare suficiente, Hamas isi va pierde cu timpul increderea populatiei si va esua in politica de guvernare, cedand locul miscarii Fatah a presedintelui Mahmud Abbas.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.