Premierul Dominique de Villepin a declarat ca Romania si Bulgaria trebuie sa adere cat mai curand la Uniunea Europeana pe baza recomandarilor comisiei. De Villepin a cerut ca Uniunea Europeana sa-si defineasca granitele si sa adopte o politica de extindere mai precauta.

Premierul francez a vorbit la conferinta "Sunetul Europei" de la Salzburg, unde politicieni, universitari si oameni de cultura dezbat modalitatile de iesire din criza a Uniunii Europene dupa respingerea constitutiei de alegatorii francezi si olandezi.

In sala ultra-moderna a centrului de congrese din Salzburg rasuna La vie en rose, dar atmosfera e de introspectie nu de celebrare.

Totusi, locuitorii orasului Salzburg sarbatoresc vineri a 250-a aniversare a celui mai universal compozitor european - Wolfgang Amadeus Mozart.

"A venit vremea sa decidem"

Dominique de Villepin - scriitor si politician - a spus ca Europa ramane creatoare cata vreme se inspira din marile ei figuri. El a amintit ca Mozart si-a petrecut o treime din scurta lui viata calatorind prin Europa.

Dar a insistat ca Europa, ca proiect politic, nu poate supravietui fara frontiere. Criza de identitate a Europei se datoreaza rapiditatii extinderii, a spus domnul de Villepin, ca si ambiguitatii proiectului sau politic, la mijloc de drum intre un ansamblu federal ca Statele Unite si o zona de liber schimb.

"A venit vremea sa decidem", a declarat premierul francez.

Franta sustine de mai multe decenii ca Uniunea Europeana trebuie sa-si adanceasca integrarea politica inainte de a se extinde, dar domnul de Villepin relanseaza acum ideea cu vigoare, si aproape jumatate din alegatorii europeni par sa fie de aceeasi parere.

"Trebuie sa fim clari asupra criteriilor de aderare, asupra capacitatii de absorbtie a Uniunii, si asupra termenelor", a spus domnul de Villepin.

"In ceea ce priveste Bulgaria si Romania, aderarea lor trebuie sa aiba loc cat mai repede posibil pe baza urmatoarelor recomandari ale comisiei", a spus domnul de Villepin.

Cat despre tarile din Balcani, dorim sa intre in uniune daca respecta scrupulos conditiile de aderare. in ceea ce priveste Turcia, finalul negocierilor ramane deschis si francezii se vor pronunta asupra aderarii prin referendum.

"Aderarea nu poate fi singura solutie propusa tarilor vecine, trebuie sa le propunem parteneriate ambitioase", a insistat domnul de Villepin.

La randul sau, premierul olandez Jan Peter Balkenende a argumentat ca Europa nu trece printr-o criza, dar ca cetatenii doresc sa vada rezultate concrete.

Cata vreme liderii celor doua tari care au respins Constitutia europeana nu se pot pune de acord daca Uniunea e sau nu in criza, sunetul Europei va ramane confuz -atat de departe de claritatea armonioasa a lui Mozart.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.