Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a anuntat miercuri o spectaculoasa schimbare de strategie in diplomatie, care prevede ca promovarea nu va mai fi posibila fara ca angajatii Foreign Service sa nu fi servit in misiuni in regiunile "fierbinti" ale lumii, sa fie experti cel putin in problematica a doua regiuni de pe mapamond si sa vorbeasca fluent limbi ca araba, urdu sau chineza. Prima miscare va fi transferarea a sute de diplomati de la Washington si din Europa, in zone ca Orientul Mijlociu si Asia, unde misiunea lor este sa ajute statele respective sa isi consolideze democratia. Masurile sunt dictate si de dorinta SUA de a-si promova mai intens imaginea in lume.

Condoleezza Rice a subliniat ca asa-numita "diplomatie reformista" a debutat initial cu planuri mai modeste de consolidare a prezentei Statelor Unite in Orientul Mijlociu, Africa si regiuni din Asia, care insotesc reorientarile similare intreprinse de Pentagon, pe plan militar.

Adio, posturi caldute in Europa!

"Pentru a da un impuls diplomatiei reformiste, trebuie si suntem pe cale sa schimbam reprezentarea diplomatica", a declarat Rice intr-un discurs sustinut la Washington. "Vom incepe de anul acesta prin transferarea a 100 de diplomati din Europa si de aici, din Washington D.C., catre tari precum China, India, Nigeria si Liban, unde suplimentarea personalului va determina schimbari fundamentale", a adaugat ea. Rice a precizat ca SUA au in Germania, o tara cu 82 de milioane de locuitori, un personal similar, numeric, celui din India, tara cu o populatie de aproape un miliard.

In urmatorii ani, aproape o treime din personalul diplomatic al Washingtonului format din 6.400 de angajati, va fi detasata in noile regiuni - Europa fiind principala zona geografica de unde vor fi retrasi diplomati.

Misiuni in 200 de mari orase ale lumii

"Acest plan face parte din strategia continua a Secretarului de Stat de a intensifica semnificativ angajarea si dialogul Americii cu lumea", a comentat consilierul Jim Wilkinson, masurile anuntate de sefa sa. Potrivit strategiei, Rice va incuraja formarea de posturi diplomatice de o persoana in toate colturile lumii, pe modelul celor existente acum in cateva orase ca Alexandria (Egipt) si Medan (Indonezia), scrie cotidianul "Washington Post". "Exista aproape 200 de orase in lume cu peste un milion de locuitori unde SUA nu au misiuni diplomatice. In aceasta directie ne indreptam", a spus Rice.

Strategia mai prevede utilizarea site-urilor Internet pentru dialogul diplomati - cetateni straini, crearea de forte de reactie rapida in zone cu probleme si o mai buna cooperare cu ofiterii militari pentru promovarea stabilitatii natiunilor, in perioadele post-conflict.

Restructurarea este menita sa ii permita lui Rice sa isi puna amprenta asupra misiunilor diplomatice americane, dupa ce predecesorul sau, Colin Powell, si-a castigat aprecierea corpului diplomatic punandu-i la dispozitie tehnologii moderne, care sa ii imbunatateasca activitatea.

Multi diplomati americani au fost incantati de felul in care Departamentul de Stat a evoluat in materie de talent diplomatic si influenta exercitata asupra administratiei Bush, sub conducerea lui Rice. Altii s-au plans insa ca procesul de luare a deciziilor a fost mult ingreunat, prin excluderea diplomatilor cu experienta de catre consilierii cu rang inalt.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.