Organizatia Human Rights Watch a dat publicitatii raportul sau anual, in care deplange slabirea rolului SUA in promovarea drepturilor omului din cauza "folosirii si justificarii de catre guvernul american a torturii si tratamentelor inumane".

'Slabiciune si ipocrizie'

Raportul critica in mod particular Rusia si China pentru incalcari ale drepturilor omului si acuza Uniunea Europeana de 'slabiciune si ipocrizie' in actiunile internationale din acest domeniu.
Romania beneficiaza de o bila neagra "ipotetica", din cauza acuzatiilor legate de presupusa tinere in detentie pe teritoriul sau a unor suspecti de catre CIA si de o bila alba "plina" fiindca i-a gazduit pe refugiatii din Uzbekistan.

"Fa ce spune popa, nu ce face popa" - iata o zicala nu tocmai convingatoare, este de parere directorul executiv al Human Rights Watch, Kenneth Roth.

Potrivit lui, SUA au ajuns tot mai mult sa o foloseasca atunci cind promoveaza respectarea drepturilor omului, iar unii aliati ai Americii, mai cu seama Marea Britanie, evoleaza in aceeasi directie, calificata drept ingrijoratoare.

Putine sunt tarile, crede Human Rights Watch, care decid sa suplineasca aceste lipsuri.

Marile puteri nu au fost niciodata perfecte in angajamentul lor de a sprijini respectarea drepturilor omului, dar acest angajament a fost extrem de important, iar astazi, crede Human Rights Watch, forta lui a fost grav compromisa de graba cu care sunt incalcate drepturi de baza in numele combaterii terorismului.

"Lupta impotriva terorismului reprezinta centrul cauzei drepturilor omului", atrage atentia Kenneth Roth. "Dar folosirea unor tactici ilegale impotriva unor presupusi teroristi este si gresita si contraproductiva," avertizeaza el.

Iar tendinta de a subordona drepturile omului unor interese economice, sau politice agraveaza problema.

'Politica deliberata'

Human Rights Watch considera ca, in 2005, ar fi devenit mai presus de indoiala ca 'relele tratamente' ale celor tinuti in captivitate de americani reflecta 'nu o slaba instruire a cadrelor, nu acte de indisciplina, ci o politica dusa deliberat'.

UE e criticata pentru 'ipocrizie si sovaiala', si pentru a fi ignorat 'ilegalitatile' americane: tactica de a-i face disparuti pe unii dintre cei suspectati de acte de terorism.

Italia, Germania, si Suedia au deschis anechete nationale asupra rolului jucat de CIA in capturarea unor cetateni de-ai lor si trimiterea acestora in Egipt, sau Afganistan.

"UE a actionat cu mai multa hotarire abia dupa ce s-a sugerat public ca SUA au beneficiat de centre secrete de detentie linga aeroporturi din Polonia si Romania" - spune raportul, mentionind anchetele in curs asupra acestor acuzatii.

Romania este pomenita si la capitolul "evolutii pozitive", unde se subliniaza ca Occidentul a actionat in Birmania, Coreea de Nord si Sudan, in vreme ce Romania este laudata ca i-a adapostit pe uzbecii nevoiti sa-si pararseasca tara dupa masacrul de la Andijan.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.