Parlamentul ucrainean a decis, ieri, sa isi prelungeasca sesiunea cu o saptamana, in plina criza provocata de contractul privind livrarea de gaze naturale din Rusia, relateaza Reuters. Parlamentul si presedintele Viktor Iuscenko se acuza reciproc de incalcarea Constitutiei, dupa ce deputatii au votat, cu numai doua luni inaintea alegerilor parlamentare, demiterea Guvernului, ca urmare a incheierii contractului cu Rusia.

Presedintele Parlamentului, Volodimir Litvin, a declarat ca sesiunea va fi prelungita pana la 20 ianuarie, dupa ce Iuscenko le-a cerut deputatilor sa aprobe mai multe legi esentiale pentru sustinerea economiei. Initial, Parlamentul urma sa intre in vacanta vineri si sa isi reia lucrarile la 17 februarie. "Presedintele doreste sa discutam inca 30 de legi",

i-a anuntat Litvin pe deputati. Decizia a fost aprobata de 241 dintre cei 450 de deputati ucraineni. Ucraina se confrunta cu o criza politica dupa ce Parlamentul a votat demiterea Guvernului condus de premierul Iuri Ehanurov, din cauza contractului cu Rusia, in baza caruia pretul platit de Kiev pentru gazele naturale s-a dublat. Pe de alta parte, unii analisti considera ca votul de neincredere din Parlament are o pronuntata miza electorala. Iuscenko sustine ca votul a fost neconstitutional si a solicitat Parlamentului sa revina asupra deciziei, precizand ca Ehanurov va ramane in functie pana la alegerile din 26 martie.

Fost aliat al lui Iuscenko, Iulia Timosenko, a afirmat insa ca solicitarea presedintelui este neconstitutionala si i-a cerut acestuia "sa isi regandeasca rolul". Alegerile parlamentare, primele dupa "revolutia portocalie" din decembrie 2004, vor introduce un nou sistem politic, care transfera Parlamentului o parte dintre prerogativele prezidentiale.

Analistii considera ca sansele ca Parlamentul sa revina asupra votului sunt reduse, mai ales ca Timosenko s-a alaturat Opozitiei formate din membrii regimului inlaturat de la putere in 2004. In prezent, aliatii lui Iuscenko beneficiaza de mai putin de o treime din voturile din Parlament. Prelungirea sesiunii parlamentare le va permite deputatilor sa exercite presiuni asupra Guvernului, pentru a obtine detalii suplimentare in legatura cu contractul incheiat cu Rusia.

Ucraina si Rusia au convenit asupra unui pret aproape dublu la importurile de gaze naturale, in urma unei dispute care a culminat la 1 ianuarie, cand grupul Gazprom a intrerupt livrarile catre Kiev. Conform noului acord, Ucraina va plati 95 dolari/1.000 metri cubi de gaze naturale, aproape dublu fata de pretul actual, de 50 dolari/1.000 metri cubi. Cresterea pretului este insa inferioara celei solicitate initial de Gazprom, care a incercat sa impuna un tarif de 230 dolari/1.000 metri cubi de gaze naturale.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.