Ministrii de Externe din grupul UE3 - Franta, Germania si Marea Britanie, care negociaza cu Iranul - urmau sa ceara aseara convocarea de urgenta a consiliului guvernatorilor AIEA pentru discutarea situatiei provocate de Iran, a declarat seful diplomatiei britanice, Jack Straw. In plus, oficiali din Marea Britanie, Franta, Germania se vor intalni saptamana viitoare, la Londra, cu omologi din China, Rusia si SUA, pentru a discuta situatia exploziva creata de decizia Iranului de a relua cercetarile in domeniul nuclear.

Intalnirea urmareste obtinerea unui consens in privinta reactiei la activitatea nucleara a Iranului. Din ce in ce mai multe voci sustin ca situatia nu poate fi solutionata fara arbitrajul Consiliului de Securitate al ONU. Rusia, un partener strategic al Iranului, si-a radicalizat pozitia impotriva regimului de la Teheran, caruia i-a cerut sa-si tina promisiunile fata de Occident.

Ministrii de Externe ai Marii Britanii, Frantei si Germaniei urmau sa se intalneasca ieri, la Berlin, pentru a decide asupra eventualei sesizari a Consiliului de Securitate al ONU. O astfel de decizie arunca in aer eforturile diplomatice ale Europei, care au durat aproximativ doi ani si jumatate, pentru a convinge republica islamica sa renunte la programul de imbogatire a uraniului. "Toata lumea este de acord ca nu mai exista cale de intoarcere", a precizat o sursa diplomatica din UE3, sugerand ca exista un consens neoficial in randul celor 25 de state membre UE pentru sesizarea Consiliului de Securitate.

Acesta ar urma sa decida eventuale sanctiuni politice si economice impotriva Iranului. "Situatia este foarte grava si ne ingrijoreaza foarte mult. Iranul a incalcat acordul de la Paris, incheiat in 2004 cu Uniunea Europeana, conform caruia isi suspenda o parte a programului nuclear", a afirmat Cristina Gallach, purtatoarea de cuvant a lui Javier Solana, care urma sa participe la intalnire.

Ea a adaugat ca Iranul trebuie sa promita ca nu va incepe activitatile de imbogatire a uraniului, in caz contrar riscand sanctionarea de catre Consiliul de Securitate. Diplomati europeni au declarat ca se asteapta ca organismul de conducere al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica sa se reuneasca la inceputul lunii februarie pentru a discuta despre trimiterea dosarului iranian la Consiliul de Securitate al ONU. Pentru a lua aceasta masura, este nevoie de o majoritate simpla de voturi in Consiliul Guvernatorilor AIEA, format din reprezentanti a 35 de state, insa oficialii europeni si americani vor incerca sa obtina, pe cat posibil, un consens in aceasta privinta.

Casa Alba: Iranul si-a facut calcule gresite

Washingtonul avertizase ca este "mai probabil ca niciodata" ca Iranul sa fie trimis in fata Consiliului pentru a fi sanctionat si ca administratia americana va incerca sa schimbe "atitudinea Iranului" pe cale diplomatica.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan, a afirmat ca Iranul si-a "facut calcule gresite" cand a decis reluarea activitatilor de imbogatire a uraniului si ca in prezent se depun eforturi diplomatice intense pentru a se lua o decizie in privinta dosarului nuclear. Oficialul american a adaugat ca Iranului i-a fost oferita o sansa din partea comunitatii internationale pentru a negocia cu buna-credinta, insa Teheranul "arata inca o data ca nu tine seama" de cererile acestei comunitati. Credem ca daca negocierile au ajuns intr-un punct final si daca Iranul nu are intentia de a discuta cu buna-credinta, atunci nu exista alternativa la trimiterea dosarului in fata Consiliului de Securitate", a adaugat oficialul american.

Rusia schimba tonul

Rusia, un aliat al Iranului, si-a schimbat pozitia pe fondul deprecierii dialogului dintre Iran si Occident. Luni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declara ca situatia este ingrijoratoare, si cerea Iranului sa-si respecte promisiunile. Ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a declarat ieri, inainte sa plece spre Berlin, ca atitudinea Rusiei este "de mare ajutor". "Cred ca au adoptat o atitudine similara cu a noastra", a aduagat Straw.

Lavrov s-a referit si la recentele atacuri ale presedintelui Ahmadinejad la adresa Iaraelului, sustinand ca acestea "agraveaza situatia". "Acestea sunt argumente in plus pentru cei care cred ca Iranul trebuie deferit Consiliului de Securitate", a comentat Lavrov, care a promis ca Moscova va face presiuni asupra Teheranului sa respecte moratoriul nuclear. Rusia si China s-au opus, pana in prezent, planului Occidentului de a sesiza Consiliul de Securitate. Pretul petrolului a luat-o razna.

Tensiunile provocate de ambitiile nucleare ale Iranului au efecte economice serioase. Petrolul s-a scumpit simtitor ieri, pe fondul temerilor ca Iranul, al patrulea producator mondial de titei, ar putea folosi exporturile ca un instrument de razbunare impotriva Occidentului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.