Autoritatile saudite incearca sa minimizeze riscurile declansate de prezenta a peste doua milioane de oameni la Mecca. Amenintarile sint diverse: atacuri teroriste, pandemii, prabusiri si calcari in picioare.

Doua milioane si jumatate de musulmani s-au adunat ieri la Mecca pentru a incepe pelerinajul anual. Pelerinajul se intinde pe durata a sase zile si se incheie cu o sarbatoare care dureaza patru zile. Numarul mare de pelerini care se inghesuie in aceasta perioada la Mecca reprezinta un risc ridicat pentru securitate, iar Hajj-ul (pelerinajul) s-a soldat deseori cu rezultate tragice. Joia trecuta, la Mecca, un hotel ce adapostea pelerini s-a prabusit, numarul victimelor care si-au pierdut viata ajungind la 76. Mii de pelerini au murit de-a lungul anilor in aglomeratiile care se creeaza in timpul ritualurilor. Anul 1990 a fost cel mai singeros din acest punct de vedere: 1.426 de pelerini au murit atunci calcati in picioare.

Amenintari noi

Autoritatile saudite se tem insa anul acesta si de posibilitatea unui atac terorist. Pentru prevenirea unui astfel de incident, autoritatile saudite au desfasurat 60.000 de agenti de securitate. Alt motiv de ingrijorare il reprezinta posibilitatea declansarii unei pandemii, in conditiile in care un numar imens de persoane, provenind din toate colturile globului, se aduna intr-un singur loc.

Stilp al Islamului

Fiecare musulman este obligat sa mearga in pelerinaj macar o data in viata, daca este in stare sa o faca. Pelerinajul este unul dintre cei cinci "stilpi ai Islamului": Allah este singurul Dumnezeu, iar Mahomed este profetul sau, rugaciunea de cinci ori pe zi, donatiile catre saraci si postul in luna Ramadan. Pelerinajul reprezinta pentru musulmani ocazia unei renasteri sprirituale si a iertarii pacatelor anterioare. Accesul in Mecca este interzis celor care nu sint musulmani. Ritualurile pelerinajului includ incercuirea Kaabei, constructia din piatra pe care musulmanii i-o atribuie profetului Abraham si fiului sau. Kaaba este considerat primul sanctuar monoteist din lume. Musulmanii isi indreapta rugaciunea, oriunde s-ar afla, catre aceasta constructie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.