Se are in vedere recuperarea, inclusiv din partea Romaniei, a materialelor care ar putea servi la fabricarea unei bombe nucleare

In preajma Craciunului, un avion de transport a decolat, in mare secret, de pe un aerodrom din Republica Ceha, indreptandu-se spre Rusia. Detaliile zborului au fost tinute ascunse de teama ca nu cumva teroristii sa intercepteze avionul si pretioasa sa incarcatura: patru containere speciale, cuprinzand o cantitate totala de sase kilograme de uraniu imbogatit, folosibil la fabricarea armelor nucleare. Zborul era parte integranta a programului comun ruso-american pentru protejarea materialelor nucleare, in conditiile cand procurarea de asemenea materiale pare a fi devenit o prioritate pentru organizatia Al Qaida a lui Bin Laden. La mai putin de zece zile de la misteriosul zbor, la Londra se intalneau cele doua principale oficialitati implicate in acest program - ministrul american al Energiei, Spencer Abraham, si directorul Agentiei Federale Ruse pentru Energia Atomica, Aleksandr Rumiantev.

Cu acest prilej, cei doi au declarat pentru BBC ca scopul urmarit este accelerarea programului mentionat mai sus, extinderea colaborarii bilaterale pentru a se asigura ca materialele nucleare sa nu cada pe mainile cui nu trebuie. "Daca teroristii ar reusi sa puna mana pe materiale nucleare, consecintele ar fi devastatoare", a afirmat Rumiantev. El a avertizat ca si in conditiile in care numarul victimelor ar fi relativ scazut, impactul psihologic al detonarii unei "bombe murdare" ar fi comparabil cu cel provocat de catastrofa de la Cernobal.

Odata cu sfarsitul razboiului rece, principala preocupare au constituit-o asa-numitele "bombe nucleare razlete" ale defunctei URSS, stiut fiind ca arsenalul nuclear sovietic numara peste 27.000 arme nucleare, existand teama ca unele din aceste arme, insuficient protejate, ar putea fi sustrase de elemente criminale sau de teroristi. Pentru a impiedica o asemenea perspectiva, SUA si Rusia si-au conjugat eforturile, fie prin distrugerea armelor nucleare devenite invechite ori de prisos, fie prin intensificarea masurilor de securitate la depozitele respective. In prezent insa, paralel cu protejarea armelor nucleare, care ramane o prioritate, exista o preocupare crescanda ca tinta teroristilor sa nu fie neaparat aceste arme, ci materialele nucleare cu ajutorul carora se poate construi o bomba atomica. Inca din 1998, serviciile secrete au prins de veste de dorinta Al Qaida de a intra in posesia unor asemenea materiale. Ingrijorarea s-a intensificat si mai mult dupa relatarile ca, in 2003, Bin Laden a primit aprobarea unui inalt prelat saudit de a folosi arma nucleara impotriva Americii.

Potrivit majoritatii expertilor, o "bomba murdara" care poate provoca dispersarea de material biologic, ca urmare a unei explozii, este o amenintare mult mai plauzibila decat detonarea unui focos nuclear. Intr-adevar, expertiza tehnologica necesara e mult mai redusa, fiind vorba de combinarea unei bombe traditionale cu materialele fisionabile pe care teroristii ar putea pune mana. Pentru a contracara o asemenea amenintare, America si Rusia pun un accent crescand pe un "program global de siguranta", care include nu numai armele nucleare propriu-zise, ci si materiale cum ar fi combustibil nuclear, folosite de terte tari care poseda reactori de cercetare. In acest scop, pe langa intelegerile cu Cehia, care au dus la zborul amintit, s-au incheiat - relateaza BBC - intelegeri similare cu Serbia, Romania, Libia si Uzbekistan pentru a returna materiale cum ar fi barele uzate de combustibil nuclear, fie Americii, fie Rusiei, unde tehnologia respectiva a fost pusa la punct.

"Semnificatia acestui program nu poate fi supraestimata", sustine ministrul american Spencer Abraham. Sarcina este insa uriasa, intrucat exista in lume peste 100 de reactoare in scopuri de cercetare care folosesc uraniul inalt imbogatit, a tine inventarul materialelor folosite de aceste reactoare nefiind deloc o treaba usoara. Ca urmare a colaborarii americano-ruse, s-au inregistrat progrese substantiale, dar pericolul cel mai mare ar putea proveni din partea statelor care urmaresc sa dobandeasca sau au si dobandit capacitati nucleare. Este cazul Pakistanului si al Coreei de Nord. Iar pe masura ce alte noi state incearca sa construiasca arme nucleare, sarcina de a impiedica posibilitatea ca materialele fisionabile sa intre pe mainile teroristilor va deveni tot mai dificila.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.