Vicepresedintele sudanez Ali Osman Taha si liderul rebelilor din cadrul Armatei pentru Eliberarea Sudanului (SPLA) au semnat ieri la Nairobi, acordul final de pace care pune capat celui mai indelungat conflict din Africa, relateaza Mediafax. Taha si Garang au semnat acordul in cadrul unei ceremonii oficiale desfasurate pe stadionul din Nairobi, in prezenta a numerosi sefi de state si de guverne din Africa, dar si a reprezentantilor comunitatii internationale. Printre acestia a figurat si secretarul de Stat american, Colin Powell.

Acordul a fost contrasemnat de presedintele kenyan Mwai Kibaki si omologul sau ugandez Yoweri Museveni, presedintele Autoritatii Regionale interguvernamentale pentru Dezvoltare (IGAD), organizatia celor sapte tari care a organizat medierea in procesul de pace. Kibaki si Museveni au semnat acordul in calitate de "martori", potrivit programului oficial al ceremoniei. Powell a semnat documentul impreuna cu alti martori, printre care ministrul norvegian pentru Cooperare Internationala, Hilda Johnson.

Acordul de la Nairobi a pus capat unui conflict declansat in urma cu 21 de ani. Razboiul, care a izbucnit in 1983, cand SPLA, formata in partea de sud a tarii, majoritar crestina si animista, s-a revoltat impotriva arabo-musulmanilor din nord. Conflictul s-a soldat cu 1,5 milioane de morti si patru milioane de refugiati. Acordul nu aduce pacea pe intreg teritoriul Sudanului, unde un alt conflict a izbucnit in februarie 2003, in Darfur (vest). Mai mult de 70.000 de persoane au murit si 1,6 milioane s-au refugiat in aceasta regiune. Totusi, pacea in sud reprezinta o conditie indispensabila pentru inregistarea de progrese in cadrul negocierilor dintre Khartoum si gruparile rebele din Darfur.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.