Copiii din Asia care au ramas orfani in urma catastrofei din 26 decembrie nu pot fi adoptati inca si e posibil ca adoptia lor sa nu fie autorizata vreodata, apreciaza experti internationali, citati in pagina electronica a cotidianului "The Washington Times". Imediat dupa producerea dezastrului, nenumarati americani au sunat la agentiile de adoptie, interesandu-se in legatura cu posibilitatea adoptarii copiilor care si-au pierdut familiile.

Organizatiile umanitare avertizeaza ca in regiunile devastate de tsunami este nevoie mai degraba sa fie deschise urgent orfelinate, insa oamenii ar prefera sa adopte copii decat sa dea bani. "Unii oameni chiar cred ca este suficient sa se urce in avion ca sa-si aduca acasa un copil", declara un expert in adoptii, care face o paralela cu situatia aparuta in Romania dupa rasturnarea lui Ceausescu, cand orfelinatele si-au deschis portile. Expertul subliniaza, totusi, diferentele fata de acea situatie: acei copii romani "chiar erau orfani", pe cand supravietuitorii tsunami poate inca mai au membri ai familiei in viata.

Departamentul de Stat al SUA a anuntat, intr-un comunicat, ca "nu e posibil ca cetatenii americani sa adopte copiii din Asia, din cateva motive". Prioritara este punerea in legatura cat mai repede posibil a acestor copii cu supravietuitori ai familiilor lor, care, dupa toate probabilitatile, vor deveni tutorii lor.

Adoptiile internationale, ilegale

Dintre cele patru tari afectate cel mai grav de tsunami, India si Thailanda sunt cele mai deschise pentru adoptiile internationale. In fiecare an, sute de copii indieni si zeci de copii thailandezi sunt adoptati de familii americane. Adoptia de catre straini - cel putin de catre americani - este insa o practica respinsa in Sri Lanka si Indonezia, tari ce au avut cel mai mult de suferit de pe urma valurilor seismice si care, musulmane fiind, nu permit adoptarea unor copii musulmani de catre parinti de alta credinta. Astfel, adoptiile internationale ale victimelor tsunami au fost declarate ilegale in Sri Lanka si, in dorinta de a combate traficul de copii, Guvernul a anuntat ca nici o adoptie - fie ca este vorba despre cetateni srilankezi, fie chiar de rudele copiilor - nu se poate face fara acordul Guvernului. Si oficialii din Indonezia au declarat ca adoptiile in provincia Aceh sunt interzise si este ilegala scoaterea din provincie a copiilor cu varste mai mici de 16 ani, daca nu sunt insotiti de parintii lor.

11 zile sub daramaturi

Un barbat de 70 de ani a supravietuit timp de 11 zile sub daramaturile locuintei sale, distrusa de valurile seismice de la 26 decembrie, a relatat presa locala de sambata. Muhammad Zaini a fost gasit in viata, desi foarte slabit, sub bucati din locuinta sa, in regiunea Punta Alam din Banda Aceh. El a fost internat intr-un spital militar, avand rani in zona cavitatii toracice. In catastrofa, sotia si cei sase copii ai lui Zaini au murit. "Peretii s-au prabusit. Se putea spune ca incepeam sa plutesc cand m-a luat apa si un perete s-a prabusit chiar peste mine. Nu stiu cum am supravietuit. Nu am baut decat apa din balta existenta in jurul meu, pentru ca nu puteam sa-mi misc corpul", a declarat el. Zaini a explicat ca si-a pierdut cunostinta de mai multe ori.

Tarile devastate, scutite de datoriile externe

Grupul celor sapte state cele mai bogate din lume (G7) a decis ca tarilor devastate de valurile uriase de pe tarmurile Oceanului Indian ar trebui sa li se permita sa nu-si mai plateasca datoriile externe. "Am convenit asupra unui moratoriu privind rambursarea datoriilor", a anuntat Gordon Brown, ministrul britanic al finantelor. El a precizat ca G7 va lucra cu alte state creditoare pentru a ajunge la un consens asupra moratoriului privind plata datoriilor. In plus, Banca Mondiala si Fondul Monetar International au fost rugate sa contribuie la rezolvarea nevoilor celor mai stringente din tarile afectate si sa prezinte situatia peste trei saptamani.

De asemenea, tinand cont de situatia critica din Asia, administratia americana a suspendat temporar expulzarea de imigranti clandestini originari din Sri Lanka si Maldive si ar putea extinde aceasta decizie asupra altor tari afectate de tsunami.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.