Natiunile Unite si-au prezentat scuzele joi, dupa ce un grup vocal sarb a intonat in fata secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, un cantec patriotic ce aminteste de masacrul de la Srebrenita din 1995.

"Regretam sincer faptul ca oamenii au fost socati de acest cantec, care nu figura in programul oficial" al recitalului, a declarat purtatorul de cuvant al ONU, Martin Nesirky.

"Marsul de pe Drina" a fost cantat de fortele sarbe din Bosnia, care au ucis 8.000 de musulmani la Srebrenita (estul Bosniei), in iulie 1995.

Ansamblul coral Vox Viva a intonat imnul a cappella, la finalul recitalului pe care l-a sustinut in incinta Adunarii Generale, in prezenta oficialilor de rang inalt ai ONU, printre care Ban Ki-moon.

Acestia nu erau constienti de conotatiile nationaliste ale versurilor si l-au aplaudat in picioare. "Secretarul general bineinteles ca nu era la curent cu ceea ce evoca imnul, nici contextul in care a fost acesta folosit in trecut", a subliniat Nesirky.

"Marsul de pe Drina" a fost scris ca omagiu adus soldatilor sarbi care si-au pierdut viata intr-o lupta din august 1914, in timpul Primului Razboi Mondial, dar a devenit ulterior un imn nationalist pentru sarbi. "Sangele se varsa pe Drina pentru libertate", afirma una dintre strofele cantecului.

Drina este raul care traverseaza Srebrenita. Aceasta enclava din estul Bosniei se afla sub protectia Castilor Albastre olandeze ale ONU, care nu putut opri masacrul, scrie MEDIAFAX.

Ban Ki-moon si-a exprimat public regretul cu privire la esecul ONU, in timpul unei vizite la Srebrenita in iulie.

Recitalul a fost organizat de presedintele Adunarii, Vuk Jeremici, fost ministru sarb al Afacerilor Externe, cu ocazia Anului Nou ortodox.

Intr-un comunicat, Jeremici a respins interpretarile care s-au facut cu privire la acel cantec. "Cu tot respectul pentru toate victimele acestui razboi tragic din fosta Iugoslavie, este vorba de o tentativa regretabila de a deforma semnificatia reala a acestui cadou muzical pe care am tinut sa-l oferim lumii in aceasta saptamana, iar acest fapt reprezinta o grava insulta adusa poporului sarb", a afirmat Jeremici.

Citeste si:
Angajați acuzați de tortură. Au obligat deținuții să asculte „Baby...
Angajați ai unui penitenciar,...

El a subliniat ca imnul evoca "amintirea apararii libertatii noastre, impotriva agresorilor din timpul Primului Razboi Mondial".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.