Politia pakistaneza a utilizat gaze lacrimogene impotriva unui numar tot mai mare de manifestantii care se indrepta marti catre Parlament.

Inarmati cu bate, manifestantii aruncau cu pietre asupra membrilor fortelor de ordine, la mai putin de 500 de metri de Parlament. De asemenea, s-au auzit focuri de arma, a caror provenineta era nedeterminata.

Unii manifestanti au spart geamurile unor vehicule stationate in calea lor, potrivit unui jurnalist AFP.

Aceasta este cea mai importanta reuniune organizata de catre opozitie la Islamabad, de la victoria inregistrata in alegerile din 2008 de catre Partidul Poporului Pakistanez (PPP) al presedintelui Asif Ali Zardari.

Miscarea a fost lansata de catre Tahir ul-Qadri, un canadian de origine pakistaneza revenit in decembrie de la Toronto, dupa un an de exil, care denunta confiscarea puterii de catre o elita de proprietari si industriasi "incompetenti" si "corupti".

El i-a indemnat pe sustinatorii sai la o revolutie pasnica si a lansat un ultimatum Guvernului, cerand dizolvarea Parlamentului federal si Adunarilor provinciale. "Ulterior, Adunarea Poporului va adopta propriile decizii", a avertizat el, potrivit MEDIAFAX.

Acest ultimatum expira in principiu marti, la ora locala 11.00 (8.00, ora Romaniei).

Tahir ul-Qadri, un moderat si fondatorul organizatiei Minhaj ul-Quran (Calea Coranului), prezenta atat la nivelul intregii tari, cat si in strainatate, a indemnat la o mobilizare larga, dupa modelul celei din Piata Tahrir, la Cairo, care a condus la indepartarea lui Hosni Mubarak de la putere, in 2011.

Manifestantii au demontat, in noaptea de luni spre marti, o prima linie de baricade, alcatuita din containere, care despartea locul initial al reuniunii de Parlament si alte cladiri guvernamentale, dar si de cartierul diplomatic.

Potrivit Constitutiei pakistaneze, dizolvarea adunarilor conduce la alegeri generale si la formarea unui Guvern de tranzitie, care gestioneaza afacerile curente ale tarii, pana la intrarea in functiune a viitorului Guvern, rezultat in urma alegerilor.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Tahir ul-Qadri pledeaza ca aceasta administratie provizorie sa fie formata in consultare cu armata si justitia, ci nu doar de marile partide traditionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.