Partidul Libertatii si miscarea populista Liga Nordului au incheiat un acord electoral in vederea alegerilor din februarie, a anuntat luni fostul presedinte al Consiliului Silvio Berlusconi contactat de postul privat de televiziune RTL.

"Habemus papam in aceasta noapte. A fost semnat un acord intre noi si Carroccio (nume dat Ligii Nordului, n.red.). Am semnat in persoana si, in numele Ligii Nordului a semnat (fostul ministru de Interne in Guvernul lui Berlusconi) Roberto Maroni, care va fi candidat in Lombardia. Eu voi fi liderul moderatilor", a declarat Il Cavaliere.

Numele presedintelui Consiliului "va trebui decis in cazul in care vom castiga", a adaugat el prudent.

Berlusconi a apreciat ca secretarul national al PdL, Angelino Alfano, ar putea fi viitorul sef al Guverrnului italian daca centrul-dreapta va castiga alegerile legislative din februarie: "Alfano poate fi candidatul nostru pentru functia de premier si eu pot fi ministrul Economiei", a sugerat Il Cavaliere, scrie MEDIAFAX.

"Eu sunt liderul coalitiei si voi decide impreuna cu celelalte partide care fac parte din aceasta, in caz de victorie, cine va fi candidatul la presedintia Consiliului propus sefului statului", a adaugat el.

PdL este devansat net in sondaje de Partidul Democrat, formatiune de centru-stanga, condusa de Pier Luigi Bersani.

Alegeri regionale vor avea loc, de asemenea, in Lombardia, Lazio (centru) si in regiunea Molise (sud), in urma demisie executivelor locale implicate in scandaluri financiare.

Lombardia, prima regiune din Italia din punct de vedere economic, este bastionul Ligii Nordului, fosta "Liga lombarda", care si-a fondat campaniile intotdeauna pe apararea valorilor Nordului industrial, opunandu-se unui Mezzogiorno si unui Guvern central criticat adeseori din cauza proastei gestionari, a cheltuielilor necugetate si delasarii. Dar Liga a fost ea insasi afectata de scandaluri de coruptie anul trecut.

Liga Nordului si PdL au fost aliati pana la inlaturarea Guvernului Berlusconi, in toamna lui 2011. Liga a refuzat, contrar PdL, sa sprijine Guvernul de tehnocrati al lui Mario Monti.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.