Editorialistul Rupert Wolfe-Murray critica in „The Huffington Post” clasa politica a Romaniei si perceptia revolutiei din 1989, la 23 de ani dupa ce aceasta a avut loc.

In cadrul materialului intitulat "Was Romania's 1989 Christmas Revolution a Fake? / A fost revolutia din 1989 un fals?", jurnalistul explica diferenta dintre lovitura de stat – „preluarea puterii prin forta armata in principalele institutii de guvernamant si instalarea unei noi guvernari” – si revolutie – „o schimbare violenta si haotica a guvernarii”, concluzionand ca in Romania a avut loc o „revolutie reala”, fiindca au participat si oamenii.

Nu am niciun dubiu ca schimbarea de putere din Romania a fost o revolutie - chiar daca inscenata, iar multimea a fost manipulata. (...) Din cate se pare, au rasturnat un regim care avea soldati, politisti sub acoperire si informatori peste tot. Iar Romania are acum un sistem democratic, oricat de dezamagitor ar fi”, noteaza bloggerul de origine scotiana in editia online a publicatiei britanice.

„Cred ca este cu adevarat rusinos ca romanii nu sunt mandri de marea lor realizare din 1989. (...) A fost confuz si dezamagitor in sensul ca oameni nepotriviti au ajuns la conducere, dar nu asta e ideea. Au scapat de unul dintre cei mai rai dictatori din Europa si ar trebui sa fie foarte mandri de asta. Cu siguranta, eu sunt'', mai noteaza editorialistul.

Ceea ce pare sa se fi intamplat in Romania este faptul ca asa-zisii „intelectuali” - dintre care multi au fost educati in comunism - au decis ca au fost tradati de revolutia din 1989, deoarece aceasta nu i-a propulsat in o era de prosperitate si stabilitate. Romania a fost condusa de un grup incompetent de ex-comunisti necinstiti, inca din 1989.

Murray insinueaza ca la fel ca alti fosti comunisti, romanii iubesc teoria conspiratiei, iar aceasta este cea mai buna: revolutia din 1989 a fost organizata din umbra de lideri locali, care erau mana in mana cu serviciile secrete internationale. Aceasta explicatie le permite romanilor totodata sa dea vina pe altii (complotisti, rusi) pentru problemele lor actuale.

Citeste si:
„Podul Unirii”, primul construit în Maramureș de la Revoluție...
„Podul Unirii”, primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.