Unul sau mai multe guverne straine si-au indrumat companiile sa cumpere tehnologii americane de importanta majora printr-o "strategie coordonata".

Concluziile raportului Comisiei pentru Investitii Straine in SUA (Cfius) reprezinta un semn al ingrijorarii tot mai mari din administratia Obama referitor la motivele din spatele acestor achizitii.

Dovezi ale unui astfel de "comportament suspect" ar putea include modele ale unor tentative sau achizitii, precum si "stimulente strict directionate ale unor guverne straine", precum granturi, imprumuturi sau scutiri de taxe companiilor care cumpara active americane.

Trezoreria SUA, care coordoneaza Cfius, nu a furnizat detalii despre tarile suspectate de coordonare cu companii in privinta achizitiilor. Un raport secret transmis Congresului ofera informatii in sustinerea acestor concluzii, potrivit Trezoreriei.

"Spun: «Stim ca faceti asta si suntem atenti la voi». Sa stiti ca unele (achizitii, n.r.) nu vor fi aprobate", a declarat Jamie Garelick, fost adjunct al procurorului general in timpul administratiei Clinton.

Raportul Cfius, acoperind tranzactii din 2011, vine in contextul unei activitati intense la agentie, responsabila de supravegherea trazactiilor importante in care sunt implicati straini.

Administratia Obama a blocat in octombrie, pentru prima data in peste doua decenii, planurile de achizitii ale unei companii chineze, starnind acuzatii de discriminare politica. Comisia nu a decis, inca, asupra planurilor de achizitie de catre compania petroliera chineza Cnooc a producatorului canadian de petrol Nexen, care are de asemenea ative in SUA. O decizie era asteptata in noiembrie, scrie MEDIAFAX.

Potrivit raportului, tarile de origine ale celor mai multe companii implicate in tranzactii cu tehnologie critica au fost in 2011 Marea Britanie, cu 30 astfel de tranzactii, urmata de Franta, Japonia, Canada, Olanda, Germania si Israel, fiecare cu cte 5 tranzactii. China ar fi fost legata de 4 astfel de tranzactii.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.