Recompensa oferita pentru asasinarea scriitorului britanic de origine indiana Salman Rushdie a fost marita cu 500.000 de dolari de o organizatie religioasa din Iran.

Informatia a fost data publicitatii intr-o perioada in care protestele fata de un film realizat in Statele Unite care il ironizeaza pe profetul Mahomed se intensifica tot mai mult pe plan international, in special in tarile musulmane. In ultima saptamana, proteste insotite de un val de violente au izbucnit in multe tari din Orientul Mijlociu, dar si in Libia, Sudan, Tunisia si in Pakistan.

Salman Rushdie, care nu are nicio legatura cu filmul in cauza, este autorul volumului "Versetele satanice", publicat in 1988. Interzis in India, volumul "Versetele satanice" este considerat si in zilele noastre de un numar mare de musulmani din lumea intreaga ca fiind un roman care le insulta religia.

Scriitorul Salman Rushdie, nascut in Mumbai, in 1947, este subiectul unei fatwa (condamnare la moarte) emisa de 1989 de ayatollahul iranian Khomeini.

Condamnarea la moarte l-a fortat pe Rushdie sa traiasca ascuns si sub protectia politiei britanice timp de peste un deceniu.

Potrivit postului de televiziune american NBC, care citeaza presa iraniana, Hassan Sanei, liderul aceleiasi organizatii fundamentaliste, a declarat: "Am adaugat suma de 500.000 de dolari la recompensa pe care o oferim pentru asasinarea lui Salman Rushdie. Orice persoana care va indeplini aceasta sentinta va primi imediat suma intreaga". Se crede ca recompensa totala a ajuns in prezent la 3,3 milioane de dolari.

"Desigur, daca sentinta initiala pronuntata de imam (ayatolahul Khomeini) ar fi fost indeplinita, insultele ulterioare - caricaturi, articole si filme - nu ar mai fi aparut", a adaugat Hassan Sanei, potrivit MEDIAFAX.

Scriitorul britanic Salman Ruhdie, autorul "Versetelor satanice" - carte ce contine un pasaj in care prostituate viseaza sa devina femeile lui Mahomed -, a fost condamnat la moarte pe 14 februarie 1989, printr-un decret religios emis de ayatolahul Rouhollah Khomeini. Fondatorul Republicii islamice Iran cere tuturor musulmanilor sa-i execute rapid pe autorul si pe editorii cartii, indiferent unde s-ar afla, pentru ca "nimeni sa nu mai indrazneasca sa ofenseze valorile sacre ale musulmanilor". In septembrie 1998, autoritatile iraniene au promis ca nu se va aplica decretul, dar totusi nu l-au anulat. In 1991, traducatorul nipon al cartii a fost asasinat, iar traducatorul italian a fost ranit.

Citeste si:
O nouă tentativă de asasinare la adresa lui Vladimir Zelenski
O nouă tentativă de asasinare...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.