Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, declara ca politicienii romani de la toate partidele sunt responsabili pentru constatarile din raportul CE privind MCV.

"Politicienii din Romania, de la toate partidele, au o responsabilitate in mod deosebit. Parlamentul trebuie sa faca o curatenie interna. Este extraordinar ca infractori condamnati sunt inca parlamentari", afirma Harris, intr-un comentariu postat joi pe blogul sau.

Harris precizeaza ca in raport sunt mentionate insa si performanta DNA, mai buna gestionare a duratei proceselor de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si faptul ca CSM si-a jucat rolul cand a trebuit sa raspunda amenintarilor la adresa justitiei.

Ambasadorul britanic mai arata ca o abordare coerenta a tuturor institutiilor implicate, din domeniile juridic, executiv si legislativ, este cheia pentru asigurarea succesului reformei justitiei.

"Raportul nu este doar despre evenimentele recente. Analizeaza perspectiva mai larga si progresele pe care Romania le-a facut de cand a aderat la UE in urma cu cinci ani. Cateva puncte merita mentionate in mod deosebit. In primul rand, faptul ca pasi hotarati sunt facuti pentru a-i urmari si condamna pe cei vinovati de coruptie. Comisia Europeana are dreptate sa sublinieze performanta procurorilor DNA ca «una dintre cele mai importante realizari de la aderarea Romaniei». In al doilea rand, daca in rapoartele precedente Comisia era ingrijorata de amanarile proceselor din instante, de data aceasta ICCJ este remarcata pe buna dreptate pentru ca bunele practici si eficienta gestionarii proceselor. Consiliul Superior al Magistraturii si-a jucat si el rolul in apararea independentei sistemului judiciar de fiecare data cand aceasta a fost amenintata", noteaza ambasadorul Harris, potrivit MEDIAFAX.

"Noi recunoastem efortul presupus de aceste provocari si vom continua sa sprijinim puternic Ministerul Justitiei, sistemul juridic si societatea civila atat in privinta reformei justitiei cat si in lupta impotriva coruptiei prin consiliere si asistenta tehnica. Cele mai recente proiecte ale noastre in acest sens sunt finantarea a doua platforme online unde pot fi reclamate coruptia din sistemul sanitar si taierile ilegale din paduri. Noi sprijinim de asemenea Romania, prin intermediul Agentiei britanice de Combatere a Crimei Organizate, sa puna la punct un cadru eficient de confiscare a bunurilor dobandite prin infractiune", mai arata ambasadorul Harris in comentariul sau de pe blog.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.