Papa Benedict al XVI-lea a starnit o furtuna politica, odata cu decizia sa de a limita puterile renumitilor calugari de Assisi. El a semnat, la sfarsitul saptamanii trecute, un decret prin care ii plaseaza pe calugari sub controlul episcopului local, al unui cardinal de la Vatican si al liderului episcopilor italieni, informeaza Reuters. Agentia comenteaza ca prin acest decret-surpriza, Papa Benedict anuleaza o decizie a Papei Paul al VI-lea, care in 1969 le-a dat calugarilor din regiunea Umbria o larga autonomie.

De asemenea, decizia noului Suveran Pontif este vazuta drept o incercare de a disciplina un ordin religios. "De-acum inainte, calugarii franciscani au mainile legate si nu mai pot sa functioneze ca o punte intre Biserica si societate", s-a plans Livia Turco, un fost ministru si membru al opozitiei de stanga. In ultimele decenii, popularii calugari de Assisi au fost asociati de opinia publica cu partidele si cauzele de stanga. Acest lucru este mai vizibil cu ocazia Pastelui, cand la marsul de pace organizat de ei sunt prezente personalitati de stanga din Italia. Ei au starnit controverse in timp prin gazduirea unor lideri comunisti italieni, a fostului ministru irakian de Externe, Tariq Aziz, si a celebrului actor si regizor Roberto Benigni, un cunoscut simpatizant al stangii italiene.

Potrivit decretului papal, orice initiativa a calugarilor de Assisi trebuie aprobata de episcopul local. Comentatorii politici vad decizia Papei drept o lovitura data fortelor de centru-stanga, care pierd astfel o voce importanta, inainte de alegerile din aprilie 2006. Calugarii nu par insa intimidati de decizia Papei si au promis ca vor continua sa-si indeplineasca obligatiile "in spiritul Sf. Francisc".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.