Schimbul de stafeta dintre Schroder si Merkel, marcat in mod public prin festivitati, a debutat sambata cu o ceremonie impresionanta care a reusit sa stoarca lacrimi cancelarului german in exercitiu. Celebrarea, transmisa de mai multe posturi de televiziune, a avut loc la Hanovra, localitatea natala a lui Schroder, fiind marcata printr-o parada cu torte. La eveniment au luat parte nu mai putin de 700 de personalitati.

135 de soldati inarmati cu torte au defilat in ritmul fanfarei, al carei repertoriu a fost cu grija selectionat de catre sotia lui Schroder. Politicianul social-democrat, placut impresionat, a urmarit ceremonia cu o fata radioasa si a aplaudat incantat, ignorand frigul teribil. Insa de la primele acorduri ale piesei "My way", emotia a luat locul bucuriei, iar ochii cancelarului s-au umplut de lacrimi. In timpul festivitatii, care a durat aproximativ o jumatate de ora, Schroder nu a luat cuvantul, in schimb, a intonat alaturi de cor versurile imnului national. Punctul culminant al festivitatilor va avea loc marti, cand social-democratul va inmana Angelei Merkel cheile cancelariei, la doua luni dupa alegerile legislative, care au adus o fragila victorie uniunilor crestine CDU si CSU.

Avocatul pictor

Ce va aduce viitorul pentru Schroder? Aflat la varsta de 61 de ani, cel care pana marti mai este liderul executivului de la Berlin, va ocupa un simplu post de deputat in Bundestag. Insa dupa o cariera politica de 30 de ani, se pare ca intentioneaza sa se orienteze si spre alte orizonturi. Gerhard Schroder a precizat pentru saptamanalul "Die Zeit" ca doreste sa-si reia activitatea de avocat si sa scrie o carte despre cei sapte ani petrecuti la putere, care va fi publicata in toamna anului viitor. Exista insa si zvonuri potrivit carora la incheierea mandatului ar intentiona sa se dedice picturii.

Bilant

Intr-un discurs rostit cu cateva ore inaintea impresionantei defilari de la Hanovra, Schroder a realizat un bilant ai celor sapte pe care i-a petrecut in fruntea executivului. El si-a exprimat speranta ca performantele coalitiei alcatuite de social-democrati si de catre Verzi nu vor fi uitate, reamintind opozitia ferma a Berlinului fata de decizia americana de a recurge la forta in cazul Irakului. Insa in ciuda acestei controverse, a mai precizat el, Germania s-a dovedit a fi un aliat fidel al vechiului sau protector, neezitand sa isi exprime solidaritatea cu Statele Unite in momentul atentatelor de la 11 septembrie 2001.

In ce priveste politica interna, seful in exercitiu al guvernului s-a felicitat pentru faptul ca a angajat Germania pe calea unor reforme economice si sociale dificile, in ciuda tensiunilor si rupturilor pe care le-a provocat in randul stangii.

Retragerea lui Schroder a fost insa acompaniata si de editoriale si de diverse comentarii referitoare la realizarile si esecurile echipei sale. Astfel, in timp ce Oskar Lafontaine, fostul sau aliat care si-a alcatuit un partid de extrema stanga (mutare care se pare ca a dus si la infrangerea lui Schroder in alegeri) si alti lideri ai Uniunii Crestin-Democrate l-au criticat pentru faptul ca ar fi determinat diviziuni in sanul formatiunii de centru-dreapta si ca a avut o orientare politica neconsecventa, altii au apreciat pozitiv performantele bifate in timpul mandatului sau. Au existat insa si critici care s-au legat de faptul ca parada cu torte ar fi un obicei ce apartine Germaniei imperialiste si celui de-al treilea Reich, acuzatie infirmata de ministrul apararii, Peter Struck, care a spus ca acest ritual tine mai degraba de traditia prusaca, fara sa aiba nimic de-a face cu nazistii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.