Parlamentului Romaniei trebuie sa aiba o atitudine clara fata de incidente precum cel care priveste reinhumarea lui Nyiro Jozsef.

In contextul unei atitudini provocatoare a Parlamentului de la Budapesta, consider ca este datoria Parlamentului Romaniei si a Senatului, avand in vedere responsabilitatile sale in chestiuni de politica externa, sa ia o pozitie clara, printr-o declaratie oficiala, fata de evenimente precum cele care sunt preconizate sa se desfasoare la sfarsitul acestei saptamani la Odorheiu Secuiesc. Institutiile statului roman trebuie sa descurajeze orice incercare de a transforma evenimentul de duminica in propaganda sovina si iredentista.

Romania refuza reinhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro

Salut decizia Ministerului Afacerilor Externe de a nu permite accesul pe teritoriul Romaniei. Ca Ministrul de Externe care a semnat in 2002 „Declaratia de Parteneriat Strategic dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI”, nu pot fi de acord cu evenimente care ne plaseaza in secolul al XIX-lea si care nu au nimic a face cu valorile umanismului si cu drepturile consacrate la nivel international ale omului. Riscam, dand voie unor asemenea atitudini sa transpara in spatiul public, sa dam un exemplu negativ generatiilor tinere.

Un astfel de eveniment poate avea consecinte grave atat in plan intern, cat si in cel bilateral si regional. Relatia Romaniei cu Ungaria a fost una cu un caracter special in regiune, contribuind la menținerea stabilitatii in momente complicate. De aceea, nu putem permite ca un eveniment de acest gen sa fie tolerat si, mai mult, incurajat.

Mai mult, in conditiile in care Parlamentul si autoritatile ungare vor insista in acest demers, contrar obligatiilor sale democratice si europene, imi rezerv dreptul ca, in calitate de senator al Romaniei, sa sesizez institutiile si organizatiile europene si internationale care nu au cum sa accepte lipsa de reactie in privinta promovarii unor persoane care sunt legate direct de cea mai neagra perioada a umanitatii din secolul trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.