Ministerul Afacerilor Externe refuza primirea pe teritoriul Romaniei a urnei cu cenusa poetului maghiar Jozsef Nyiro.

Urna cu cenusa lui Nyiro urmeaza sa fie adusa in Romania unde urma sa aiba loc o reinhumare, la Odorheiul Secuiesc pe 27 mai. Se pare ca MAE refunza reinhumarea poetului, facand referire la activitatea lui Nyiro din 1941-1945, cand acesta a avut o “o atitudine extremista, antisemita si a colaborat cu regimul fascist”.

Ungaria cere clarificarea pozitiei Romaniei fata de reinhumarea lui Jozsef Nyiro

Seful de cabinet al presedintelui Parlamentului de la Budapesta, Lazlo Veress, a precizat ca daca Romania interzice inhmarea, Ungaria va gasi o solutie conforma lu legislatia romaneasca si cu "asteptarile spirituale" ale simpatizantilor lui Jozsef Nyiro.

Un oficial executiv din cadrul ambasadei, Adam Balazs, a transmis partii romane ca Guvernul ungar considera reinhumarea o problema de respect pentru poet, precum si un eveniment cultural. El a adaugat ca Guvernul ungar este deschis cooperarii cu noul Executiv roman, scrie realitatea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.