Secretarul de Stat american se implica in rezolvarea diferendelor din Orientul Mijlociu

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice a anuntat ca oficialii palestinieni si israelieni au incheiat mult asteptatul acord privind punctele de trecere a frontierei dintre Fasia Gaza si Egipt. Intelegerea s-a concretizat dupa o runda de negocieri maraton intre palestinieni si israelieni, discutii care au durat toata noaptea de luni spre marti si s-au incheiat ieri dimineata. Potrivit declaratiilor Secretarului de Stat al SUA, acordul reprezinta "un mare pas inainte" in tensionatele relatii israeliano-palestiniene.

De remarcat faptul ca acordul a fost incheiat intr-o zi importanta pentru palestinieni, ieri implinindu-se 17 ani de la Declararea Independetei statului palestinian. Declaratia unilaterala a Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, condusa de Yasser Arafat, a fost facuta la Alger, la 15 noiembrie 1988, in plina Intifada. Pe langa aspectul istoric important pentru palestinieni, acest moment are - culmea - o semnificatie deosebita si pentru Israel. Invocand pentru declararea Independentei "Rezolutia Impartirii" (Rezolutia ONU numarul 181) care dateaza din 1947, declaratia subliniaza explicit faptul ca acest document cere existenta a doua state - unul arab, iar celalalt evreiesc. Prin aceasta declaratie, palestinienii au acceptat legalitatea infiintarii statului Israel.

Revenind la problemele din zilele noastre, trebuie spus ca, desi acordul a fost laudat de Condoleezza Rice, (mai ales ca Secretarul de Stat a prezidat ultima faza a negocierilor, care s-au desfasurat la un hotel din Ierusalim) au existat si voci impotriva unor termeni ai intelegerii.

La reuniunea de ieri a Comitetului pentru Afaceri Externe al Knesset-ului (Parlamentul israelian), deputatul Biniamin Netaniahu (fost premier si fost ministru de Externe) si-a exprimat ingrijorarea, afirmand ca acordul reprezinta un pericol pentru Israel. "Rezultatul este simplu de vazut", a declarat Netaniahu. "Vor fi foarte multe arme care isi vor gasi drumul spre Gaza. Rachete Kassam si obuze de mortiera vor fi transportate prin Iudeea si Samaria (Cisiordania ocupata-NR), pentru a fi lansate spre Israel", a adaugat fostul premier. Desi acordul intareste pozitia presedintelui palestinian Mahmoud Abbas, inaintea alegerilor parlamentare palestiniene din 25 ianuarie, acesta a criticat intelegerea.

Mahmoud Abbas a acuzat Israelul ca incearca sa evite negocierile de pace si ii impinge pe palestinieni spre razboi civil, pentru ca insista ca militantii sa fie dezarmati inaintea inceperii discutiilor despre crearea statului Palestina, relateza Reuters. Intr-o inteventie televizata, Abbas a declarat ca Israelul actioneaza "ca si cand n-ar avea un partener de pace".

Este pentru prima data cand Abbas afirma ca dezarmarea militantilor ar putea conduce la razboi civil. Liderul palestinian a mai dat de inteles, ieri, ca cel care impiedica realizarea unui Tratat permanent israeliano-palestinian este premierul Ariel Sharon. "Daca am avea un partener israelian dornic sa se implice in aceste negocieri, nu am avea nevoie de mai mult de sase luni pentru a finaliza un istoric tratat permanent", a spus Abbas la o conferinta dedicata implinirii a zece ani de la asasinarea fostului premier israelian Yitzhaq Rabin.

Palestinienii l-au acuzat in repetate randuri pe Sharon ca se foloseste de retragerea din Fasia Gaza pentru a mentine un control permanent asupra Cisiordaniei.

Oficialii israelieni au insistat, ieri, ca nu poate fi vorba de negocieri pentru statalitatea Palestinei pana cand militantii nu sunt dezarmati. "Aceste conditii sunt clare si acestea sunt obligatiile lor din prima faza a Foii de Parcurs", a declarat Zeev Boim, adjunct al ministrului Apararii.

Termenii principali ai acordului

Punctul de trecere de la Rafah, dintre Gaza si Egipt, poarta Fasiei catre lumea exterioara, trebuie deschis la 25 noiembrie, in prezenta obsevatorilor Uniunii Europene.

sraelienii nu vor fi prezenti la Rafah, dar 57 de experti straini in securitate vor fi acolo, supervizati de un general italian. Palestinienii s-au opus oricarei prezente israeliene la granita, sub pretextul ca le-ar fi incalcata suveranitatea.

Camerele video de securitate vor fi plasate la treceri, iar ofiteri de securitate palestinieni si israelieni vor monitoriza activitatea dintr-un birou aflat la cativa kilometri distanta. Israelienii doresc aceasta supraveghere pentru a fi siguri ca militantii palestinieni nu introduc arme ilegal in Gaza.

Folosirea punctului de trecere de la Rafah va fi in general limitata la palestinienii posesori de automobile, desi diplomatii, asistentii umanitari si investitorii straini vor putea trece si ei.

Rafah va fi folosit pentru exportarea produselor in Egipt. Autoritatea Palestiniana va actiona pentru a impiedica traficul cu arme si explozibili.

Israelul va permite trecerea convoaielor de autobuze intre Gaza si Cisiordania incepand cu 15 decembrie. Convoaiele de autocamioane vor putea circula de la 15 ianuarie 2006. Inca nu s-a precizat daca aceste convoaie vor fi escortate prin Israel de fortele israeliene de securitate. De asemenea, poate incepe si construirea unui port palestinian.

Israelul va permite exportul produselor agricole din Gaza pentru 2005. De asemenea, Israelul va permite trecerea zilnica a 150 de camioane prin punctul Karni pana la finele acestui an.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.