Directorul Agentiei de Aparare Antiracheta (MDA) a Pentagonului a afirmat ca armata continua planurile de instalare a sistemului antiracheta Aegis Ashore in Romania si Polonia.

In cursul unei audieri intr-o comisie a Senatului american privind cererea de buget a MDA de 7,75 miliarde de dolari pentru 2013, generalul a precizat ca armata continua planurile de instalare pe uscat, in Europa Centrala, a unor interceptori maritimi modificati. Sistemul antiracheta Aegis este denumit SM-3 Block IIA si este dezvoltat impreuna cu Guvernul japonez.

O'Reilly a adaugat ca locurile pentru instalarea sistemului sunt stabilite si ca au fost semnate acorduri in acest sens cu guvernele Romaniei si Poloniei. Interceptorii din Romania ar urma sa fie pe deplin pregatiti de functionare in 2015, iar cei din Polonia pana in 2018.

"Sistemul Aegis Ashore este o abordare foarte eficienta din punctul de vedere al costurilor pentru a lua capacitatea dovedita pe mare si a o muta efectiv pe uscat", a afirmat el. Versiunea terestra reduce necesarul de sprijin de la 270 de marinari pe fiecare nava Aegis, la mai putin de 35 de militari pe uscat, a explicat acesta, potrivit MEDIAFAX.

Aegis Ashore "are cea mai lunga raza de actiune dintre sistemele noastre regionale, astfel ca aduce un plus apararii antiracheta pe uscat", a continuat generalul. "Astfel, cu Aegis Ashore si THAAD si Patriot si alte sisteme regionale, putem obtine un efect multilateral", a precizat acesta.

Intrebat despre informatiile potrivit carora reprezentantul Departamentului de Stat privind scutul antiracheta, Ellen Tauscher, ar fi promis recent Rusiei garantii scrise ca sistemul nu va fi indreptat impotriva potentialului sau balistic, O'Reilly a declarat ca nu este "la curent cu propuneri specifice". Pentagonul insista ca sistemul antiracheta din Romania si Polonia va fi folosit pentru a contracara eventuale rachete cu raza medie de actiune lansate de Iran.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.