Statele Unite sunt pregatite sa furnizeze garantii scrise ca scutul antiracheta european nu vizeaza Rusia.

"Statele Unite sunt pregatite sa furnizeze asemenea garantii scrise (...). In plus, Washingtonul va contribui la oferirea de catre NATO a unor garantii similare in cadrul cooperarii politice cu Rusia privind scutul antiracheta", potrivit interviului publicat miercuri.

Washingtonul nu va accepta insa nici o restrictie in domeniul apararii antiracheta, a subliniat Tauscher. Ea a invitat Moscova sa coopereze cu Statele Unite si cu Alianta Nord-Atlantica pentru a se convinge ca scutul antiracheta nu vizeaza sa aduca atingere potentialului rus de disuasiune nucleara.

Administratia Barack Obama a generat ingrijorare in Europa Centrala si de Est in 2009, cand a schimbat planul administratiei George W. Bush privind scutul antiracheta, intr-un efort de a "reseta" relatiile cu Rusia. Conform planului lui Obama, interceptori antiracheta ar urma sa fie instalati in Romania in 2015 si in Polonia in 2018, scrie MEDIAFAX.

Oficiali americani au anuntat in mai multe randuri ca sistemul american de aparare antiracheta din Europa nu este indreptat impotriva Rusiei, insa Moscova vrea ca Washingtonul si NATO sa semneze un acord constrangator juridic potrivit caruia scutul nu va fi indreptat impotriva rusilor.

NATO si Washingtonul insista ca sistemul nu va fi utilizat impotriva Rusiei si au refuzat, pana in prezent, sa ofere garantiile scrise cerute de Moscova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.