Statele Unite nu au furnizat niciodata Rusiei informatii secrete cu privire la instalarea unor elemente ale sistemului american antiracheta in Europa.

La inceputul acestei luni, presa a scris ca Statele Unite pareau sa planuiasca sa ofere Rusiei acces la "date secrete" nespecificate, posibil cu privire la viteza de ardere a versiunii modificate a rachetei de tip SM-3, care urmeaza sa devina interceptorul de baza in cadrul sistemului american antiracheta din Europa pana in 2020.

"Statele Unite nu au transferat nicio informatie secreta despre caracteristici tactice si tehnice privind vreo racheta sau orice alt element al scutului (antiracheta) instalat", a declarat Riabkov, scrie MEDIAFAX.

Rusia se opune de mai multi ani unor planuri americane de instalare a unui scut antiracheta in Europa de Est, in Polonia, Romania si Cehia.

Diplomatul a apreciat ca a venit "timpul sa se puna capat speculatiilor din Statele Unite cu privire la situatia curenta a dialogului asupra apararii antiracheta" si ca este necesar ca negocierile sa se concentreze asupra problemelor importante. "Pe langa alte probleme de care suntem interesati, mai inainte vrem sa stim care sunt criteriile obiective potrivit carora sistemul (antiracheta al) Statelor Unite si NATO nu este indreptat impotriva Rusiei, asa cum suntem asigurati constant", a continuat Riabkov, adaugand ca "inca nu exista progrese in elaborarea unor asemenea criterii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.